Ambasadorul României la Chișinău: E prematură o întâlnire a lui Iohannis cu Voronin

0
336

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca a explicat de ce președintele Klaus Iohannis nu s-a întâlnit cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul vizitei pe care a avut-o la Chișinău. Lazurca a spus, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, că o asemenea întâlnire este prematură.

„Sunt chestiunii delicate. Dar ceea ce pot să spun este că România își amintește destul de bine ce s-a întâmplat în aprilie 2009 și de faptul că a fost acuzată de puterea de atunci de organizarea unei lovituri de stat, că martorilor acestei acuzații nu li s-au oferit până astăzi argumentele acestei acuzații. Din păcate, R. Moldova a creat un precedent în Europa, a fost primul stat european care a expulzat un ambasador al unui stat membru al UE. Sunt lucruri de o gravitate suficient de mare, ncât să dea României să se găndească la anumite gesturi politice pe care ar putea sau nu să le facă”, a explicat diplomatul.

Ambasadorul mai spune că România nu a uitat aceste episoade: „Chestiunea este la un nivel înalt, de decizie politică. Politica externă în România este condusă de șeful statului. Așteptăm niște clarificări, pe care le așteaptă și cetățenii R. Moldova. Lor și s-a prezentat o anumită versiune a unor evenimente dramatice, care au produs victime, or această viziune nu a fost demonstrată, ba, mai mult este infirmată”.

Diplomatul român mai spune că puterea de atunci poartă răspundere pentru acțiunile și declarațiile făcute și că ar trebui să vină cu clarificări.

„Dl președinte Timofti nu poate răspunde pentru afirmații pe care nu le-a făcut. Cred că cei care au exprimat public elementele la care m-am referit sunt cei care poartă răspunderea pentru aceste afirmații și cei care poate sunt chemați să ofere clarificări pe care România le așteaptă”, a precizat sursa.