Home Dezvaluiri Ambasadorul României în Germania, atac la tehnocrați: UN PERICOL PENTRU ROMÂNIA

Ambasadorul României în Germania, atac la tehnocrați: UN PERICOL PENTRU ROMÂNIA

0

Pericolul pe care România îl va avea de înfruntat în Europa în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE este acela că există două feluri de populisme antidemocrate – cel al democraţiei iliberale şi cel al tehnocraţilor, consideră ambasadorul român la Berlin, Emil Hurezeanu, transmite Agerpres.

Diplomatul a participat vineri la conferinţa „România la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene – Oportunităţi şi provocări”, alături de ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt.

„Unul din riscurile mari ale noastre astăzi în construcţia statală internă, în consolidarea ei, dar şi în managementul celor şase luni de preşedinţie a UE este absenţa dorinţei de consens şi de compromis. Toţi admirăm convingerile politice şi ideologice, chiar şi ale adversarilor atunci când sunt sincere. Performanţă poţi să faci şi la dreapta, şi la stânga şi la centru. Pericolul mare al Europei în care vom fi preşedinţi este următorul: avem două feluri de populisme antidemocrate. Un populism care vine din interiorul democraţiei şi care vrea democraţie iliberală, ca şi cum partidele şi parlamentele pot să funcţioneze într-o democraţie în absenţa libertăţii presei şi a independenţei justiţiei. Ideea că democraţia este egal doar majoritate parlamentară e stupidă şi foarte periculoasă”, a declarat Emil Hurezeanu în cadrul dezbaterii.

A doua formă de populism pe care acesta o identifică este cea a tehnocraţilor, în viziunea cărora partidele şi parlamentul nu ar fi capabile să construiască un stat modern.

„Eu cred că şi unii şi alţii se înşală. Suntem în Europa acestor tendinţe cetrifugale. Nu România este prima scenă a acestor confruntări. Îmi pare rău să constat că Germania, ţara cea mai prosperă din Europa, are partidul extremist cu 15 la sută astăzi. Mă întreb ce partid ar exista în Germania dacă nu ar exista prosperitate şi mulţumirea economică de astăzi. Dacă, cu cea mai mare mulţumire economică de după război, Germania are un astfel de partid, nu vreau să ajungem şi noi acolo, cu probleme mult mai mari. Dar la noi parcă nici nu apucăm să descoperim problemele mari şi să le soluţionăm, pentru că există acest joc separat pe o scenă comună. Şi el ar trebui stăpânit în perioada preşedinţiei”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Ad

Exit mobile version