spot_img
5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieAgriculturaAmbasadorul moldovean în Austria acuzat că ar fi unul din capii mafiei...

Ambasadorul moldovean în Austria acuzat că ar fi unul din capii mafiei cu țigări

-

- Reclama -

Ambasadorul Republicii Moldova în Austria și la OSCE, Victor Osipov, ar fi implicat în schemele de contrabandă cu țigări, acuză Vladislav Kulminski, consilierul premierului Maia Sandu conform Ziarului Românesc din Austria.

- Reclama -

Într-o postare pe Facebook, Kulminski a descris schemele de contrabandă cu țigări prin Republica Moldova, care depășeau cifra de 10 miliarde de bucăți anual.

- Advertisement -

„În 2014, prin regiunea transnistreană au trecut 10 miliarde de țigări. În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul ilegal a țigărilor prin magazinele duty-free aflate pe segmentul transnistrean a hotarului Moldo-Ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un miliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”, a dezvăluit Kulminski, citat de cotidianul.md.

El a vorbit și despre soluții care ar ducea la curmarea acestui fenomen, pentru care o mare parte din vină ar avea și ambasadorul din Austria, membrul PD (partidul lui Vlad Plahotniuc) Victor Osipov.

- Advertisement -

„1) magazinele duty free și oportunitatea de a efectua comerțul fără taxe cu țigări prin Transnistria trebuie să fie anulată, adică situația să revină la situația înainte de schimbările legislative introduse în 2015. Să încerci să taxezi fluxuri de țigări prin Transnistria nu reprezintă o soluție, pentru că contrabanda va continuă, cît și participarea autorităților moldovenești în aceste scheme. La nivel legislativ aceste fluxuri trebuie să fie declarate ilegale, adică oprite;

2) discuția serioasă despre controlul comun la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul transnistrean. Cele 8 puncte vamale comune trebuie să fie create, inclusiv încă 2 pe segmentul transnistrean;

3) mandatul misiunii Europene de monitorizare EUBAM trebuie să fie prelungit;

4) cei care au creat scheme cu contrabandă și le-au promovat prin parlament trebuie să fie trași la răspundere;

5) Ambasadorul Republicii Moldova în Austria și OSCE, care a jucat un rol important în acest proces, trebuie să fie rechemat, să nu fie permis să mai exercite aceasta funcție”, se mai arată în mesaj.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img