spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăBasarabiaAmbasadorul Germaniei la București amenință dacă va avea loc unirea României cu...

Ambasadorul Germaniei la București amenință dacă va avea loc unirea României cu Moldova

-

Ambasadorul Germaniei la București spune că unirea Republicii Moldova cu România i se pare problematică din cauza existenței conflictului transnistrean și autonomiei găgăuze și îndeamnă continuarea politicii de integrare europeană, transmite Radio Europa Liberă.

Fost reprezentant al președinției germane a OSCE pentru rezolvarea problemei transnistrene, ambasadorul Cord Meier-Klodt a făcut declarația într-un interviu acordat Revistei 22, în care mai spune că o „comparație cu unificarea germană nu este prea utilă”.

- Advertisement -

„Este simplu să ne imaginăm ce impact politic ar avea o unire, mai ales având în vedere Transnistria și Găgăuzia – în această situație, găgăuzii ar avea un drept la secesiune”, mai spune diplomatul german.

Cord Meier-Klodt a fost cel care a forțat în calitate de reprezentant special al OSCE din partea Germaniei o soluție în Transnistria în favoarea Rusiei.

- Advertisement -

FLUX 24 a relatat despre rolul Germaniei în favoarea Rusiei la Tiraspol cu susținerea Franței.

Cord Meier-Klodt e un apropiat al SPD, partidul frate al PSD din Germania Federală.

FLUX 24 a relatat despre vizita la Chișinău și la Tiraspol a ministrului de externe german, Frank-Walter Steinmeier, care a cerut să se pună în practică protocolul de la Berlin de la începutul lunii iunie de acum doi ani, când, după o întrerupere de 2 ani, au fost reluate negocierile în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean. Protocolul prevedea, între altele, ca Chișinăul să recunoască diplomele de studii și plăcuțele de înmatriculare auto transnistrene, transmitea la aceea vreme Radio Europa Liberă.

Cord Meier-Klodt a fost cel însărcinat să pună în practică aceste aspecte.

Între 2002 şi 2005 Cord Meier-Klodt a fost şeful secţiei de presă în cadrul Ambasadei germane la Moscova.

Cererea lui Steinmeier avea ca substrat acordarea unui statut special Transnistriei așa cum cerea Rusia.

Steinmeier era și președintele în exercițiu al OSCE.

„Efortul domnului Steinmeier nu este în niciun caz de a rezolva conflictul ruso-moldav de pe teritoriul Republicii Moldova, este acela de a legaliza separarea Transnistriei de Republica Moldova”, declara la aceea vreme într-un interviu la REL cunoscutul analist Vladimir Socor.

De atunci de la București nu există nici o reacție pe acest subiect care afectează interesele de securitate ale României.

Mai mult acum omul cheie al Germaniei în acest proces a fost numit ambasador la București.

Vladimir Socor este analist politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est.

Cu prezența în continuare a trupelor rusești pe teritoriul respectiv,domnul Steinmeier presează pentru ca Republica Moldova să treacă la elaborarea unui statut special pentru Transnistria. Despre acest statut special se discută de mulți ani. Republicii Moldova i-a fost, practic, impus un fel de angajament ca, la un moment dat, să adopte un statut special. Noțiunea de „statut special” este una specifică spațiului post-sovietic, spațiului hegemonic rusesc, ea nu este o noțiune europeană. Nicăieri în Europa nu veți găsi chestiunea „statutului special”. Este o invenție a Rusiei care datează încă din anii ʾ90, de aproape 20 de ani, afirma Socor.

Problema care ne preocupă acum este aceea a statutului special pentru care Rusia, cu sprijinul domnului Steinmeier, și al guvernului francez, nu al cancelarei Merkel, fac presiuni asupra Ucrainei să adopte un statut special pentru regiunile ocupate de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Dacă Republica Moldova cedează și trece la elaborarea unui statut special, se vor intensifica și presiunile asupra Ucrainei, se va crea un precedent, pentru ca Ucraina să facă aceleași cedări, cărora președintele Poroșenko și majoritatea parlamentului ucrainean li se opun. Dacă, pe de altă parte, președintele Poroșenko și Rada Supremă din Kiev cedează la presiunile de acolo, atunci ne va fi nouă cu atât mai greu să rezistăm presiunilor asupra Republicii Moldova. Aceste două probleme trebuie văzute în corelație, considera Socor, apreciat drept unul din cei mai buni analiști pe spațiul ex-sovietic.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img