COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Un interviu absolut remarcabil al ambasadorului german la București, Cord Meier-Klodt, pare să marcheze nevoia ieșirii României din paradigma ”antikorruption uber alles”. S-a ajuns prea departe, spune neamțul, mai sunt și alte teme, încă mai importante, care trebuie dezbătute, mai ales cele externe. În plus, avertizează Klodt la Digi 24,”nu sunt de o parte unii care au dreptate şi de cealalată alţii care nu au”, iar combaterea corupției nu trebuie să se facă ”în interesul unui partid ori al unor persoane, ci strict în interesul țării”.
”Ce am observat, şi am regretat într-o oarecare măsură, este că discuţiile interne despre chestiuni ca reforma justiţiei şi altele au început să polarizeze societatea, sfera politică şi societatea. Într-o anumită măsură, vorbeam mai devreme despre discuţiile aprinse, este necesar, pentru a ajunge la un nou echilibru, sau un echilibru dezirabil pentru societatea română. Dar într-o anumită măsură a şi deviat poate prea mult atenţia de la problemele la nivel european şi internaţional. (s.n.)
REFORMA JUSTITIEI A POLARIZAT SOCIETATEA SI A DEVIAT ATENTIA DE LA PROBLEMELE INTERNATIONALE
Eu am încurajat întotdeauna partenerii să caute soluţii la chestiunile care pot uni societatea în loc să o dezbine. Este un proces dificil, mai ales acum, după cum citesc în ziare, dar atât cât văd eu, în chestiunile principale, există spaţiu suficient de mult pentru a ajunge la un echilibru acceptabil între diferitele interese, dacă se doreşte.(s.n.) Şi în lumina acestor oportunităţi, a preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, aş încuraja foarte mult toate părţile implicate să caute aceste soluţii pragmatice, rezonabile la aceste probleme” spune ambasadorul.
ANTICORUPTIA NU TREBUIE FOLOSITA IN INTERESUL UNUI PARTID ORI AL UNOR PERSOANE
Vorbind despre lupta împotriva corupţiei, a terorismului, despre securitatea în Europa, Klodt mai spune:
”Noi, Germania, şi cred că e valabil şi pentru alte ţări partenere, nu am văzut niciodată acest proces de reforme în termeni de alb şi negru. Nu sunt de o parte unii care au dreptate şi de cealalată alţii care nu au. De asemenea, înţelegem exact că lupta împotriva corupţiei nu este doar lupta împotriva corupţiei, e şi lupta împotriva cauzelor acesteia. Este vorba de buna guvernare, multe chestiuni legate de aceasta. Anumite lucruri trebuie corectate în decursul anilor, instituţiile trebuie să găsească un echilibru adecvat al puterilor, înţelegem şi acest lucru. Dar, mă întorc la ce am spus mai devreme, trebuie să se facă cu scopul de a schimba sistemul în interesul ţării şi nu al unui partid, al unor interese personale sau altele”(s.n.).
MARILE PROBLEME ALE U.E.: SUA, RUSIA, CHINA