spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăhighlightAlina Bica pune bomba la CCR

Alina Bica pune bomba la CCR

-

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a articolului din Codul Penal care incriminează abuzul în serviciu. Bica a ridicat, în faţa unui complet al Instanţei Supreme, excepţia de neconstituţionalitate a două prevederi legale prin care este incriminat abuzul în serviciu, principala acuzaţie ce i se aduce în dosarul ANRP. Astfel, ea acuză de neconstituţionalitate atât formularea actuală din Codul Penal abuzului în serviciu, cât şi varianta agravantă prevăzută de Legea specială anticorupţie nr. 78/2000, scrie adevarul.ro.

- Reclama -

În Codul Penal: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“. În Legea 78/2000: „În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu (…), dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime“.

- Advertisement -

Se observă că în Codul Penal abuzul în serviciu se pedepseşte dacă funcţionarul a cauzat un prejudiciu altei persoane fizice sau juridice, iar în forma agravantă, pedeapsa se măreşte cu o treime dacă funcţionarul, ca urmare a aceluiaşi abuz, a obţinut pentru sine ori pentru altul foloase necuvenite. Alina Bica acuză că cele două articole sunt formulate mult prea vag, sunt lipsite de claritatea necesară pentru ca un funcţionar public să-şi regleze comportamentul astfel încât să nu rişte sancţiuni penale. Ea spune că modul de redactare a acestor norme conduce ”la o incertitudine cu privire la existenţa sau nu a abuzului în serviciu în funcţie de modalitatea de interpretare a unor norme de către procuror sau de către judecător”.

Instanţa Înaltei Curţi a admis în 1 februarie cererea formulată de Alina Bica în dosarul ANRP şi a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a celor două dispoziţii.

- Advertisement -

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe asupra excepţiilor ridicate de Bica, dar încă nu se ştie când

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img