”Doar un procuror din cadrul DNA o poate ancheta (pe Laura Kovesi n.n.), nu există nicio reglementare care să permită unei alte structuri să facă un act de cercetare în ceea ce o privește. Drept dovadă că, în 2013, DNA a arestat un procuror din DNA, și nu altă structură din parchet. Așa e legea scrisă”, a dezvăluit duminică seară la România Tv fostul șef al DIICOT, Alina Bica, conform inpolitics.ro.
”Eu, una, nu aveam cum sa fac acest lucru (n.red-arestarea șefei DNA), legal”, a precizat Bica.
Ea a mai declarat că Laura Kovesi constituise un grup de lucru la DNA care îi deschisese fostei șefe a DIICOT un dosar de cercetare încă din 2013, deși a continuat să coopereze cu ea încă mult timp după aceea, și a atras atenția că, pe internet, există un articol din primăvara lui 2014 în care se anticipa arestarea ei, petrecută în toamna aceluiași an.
„Eu nu am anticipat dimensiunea sentimentelor reprobabile ale doamnei Kovesi în ceea ce mă priveşte, pentru că, dacă aş fi anticipat-o, aş fi avut o cu totul altă atitudine şi conduită”, a spus Alina Bica.
Fosta şefă a DIICOT, judecată pentru corupţie în legătură cu activitatea sa la ANRP, a adăugat că a stat de mai multe ori la aceeaşi masă cu Laura Kovesi, după data comiterii faptelor pentru care a fost trimisă în faţa instanţei.
“Eu am colaborat cu doamna Kovesi. Când m-au numit în funcţie eu mi-am închipuit că instituţiile abilitate m-au verificat, ca probitate profesională. Chiar a fost un moment în care mi-am zis că m-am comportat ireproşabil până acum. DIICOT-ul a avut discuţii de cooperare pe anumite zone cu DNA, eu comunicam cu doamna Kovesi, doamna mă suna ocazional, eu o sunam ocazional, ne-am întâlnit la diverse evenimente, am stat la masă împreună. Niciun moment nu mi-am închipuit că doamna Kovesi, la cât este de pură sufleteşte, este anticorupta României, ar sta la masă cu o infractoare despre care ştie că este o infractoare. Presupusa mea faptă e din 2011″, a spus Alina Bica.
Ea a adăugat că Laura Kovesi a fost informată de serviciile secrete despre presupusele infracţiuni.
„Păi cum să nu fie informată, a aflat brusc în 2014, când s-a schimbat regimul în România, că eu sunt o infractoare? Cât e de eficientă instituţia domniei sale dacă eu eram o infractoare şi eu am atins-o cu duhul meu necurat, stând cu mine la masă?”, a mai spus Bica.
Fostul procuror şef al DIICOT a adăugat că, într-o altă ţară, un infractor cum ar fi ea nu ar fi fost lăsat să persiste în activitatea infracţională.
„Eu nu înţeleg de ce nu am fost trasă de mânecă şi să mi se spună: doamna Bica, pleacă din funcţie, că eşti nedemnă, adică mă laşi să am un astfel de comportament infracţional continuu şi perpetuu, astfel încât la un moment dat să devin figura proeminentă de corupţie în România? Nu cred că într-un alt stat îl laşi pe un infractor să persiste în activitatea infracţională”, a declarat Bica.
În decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost trimisă în judecată în dosarul despăgubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).