spot_img
18.7 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăExterneAliaţii Americii se alătură băncii de dezvoltare înființate de China

Aliaţii Americii se alătură băncii de dezvoltare înființate de China

-

Peste 30 de state așteaptă să se alăture băncii de dezvoltare înființate de China – Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), adăugându-se celor 57 de membri fondatori, a afirmat vineri președintele AIIB, Jin Liqun, transmite Reuters.

În pofida opoziției autorităților de la Washington, aproape toți aliații importanți ai SUA — Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Coreea de Sud și Filipine — s-au alăturat AIIB.

- Advertisement -

China a dat asigurări că va fi o instituție internațională și nu va fi folosită pentru extinderea influenței.

În prezent reprezentanții AIIB lucrează la acceptarea noilor state membre, a explicat Jin Liqun, adăugând că și Hong Kong ar putea deveni membru.

- Advertisement -

„Hong Kong este un centru financiar internațional și va facilita finanțarea AIIB. De exemplu, AIIB poate emite obligațiuni în Hong Kong și putem face swap-uri valutare cu Hong Kong”, a adăugat oficialul chinez.

„În ultimii doi ani, ne-am atins obiectivul de a-i convinge pe toți membrii — acum avem 57 — și peste 30 de alte state așteaptă cu nerăbdare să ni se alăture”, a declarat șeful AIIB, fără a preciza despre ce țări este vorba.

Statele fondatoare ale AIIB intenționează să demareze operațiunile viitoarei bănci în a doua jumătate a acestui an.

Printre cele 57 de state fondatoare ale viitoarei AIIB se regăsesc patru din cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și 21 din cele 34 de state membre ale OECD. Excepțiile notabile sunt SUA și Japonia, care nici nu au depus o cerere pentru a deveni membre fondatoare, precum și Taiwanul, stat al cărui cerere a fost refuzată de Beijing pe motivul disputelor existente în legătură cu numele pe care Taiwanul ar trebui să îl folosească în cererea sa.

Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenționează să stimuleze investițiile în infrastructurile de transport, energie și telecomunicații din Asia. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială și Asian Development Bank, instituții financiare dominate de statele occidentale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img