spot_img
-1 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăAnalizeAlianța ruso-franceză pe petrolul din Libia împotriva tandemului Turcia-Italia. Harta afacerilor cu...

Alianța ruso-franceză pe petrolul din Libia împotriva tandemului Turcia-Italia. Harta afacerilor cu petrol și cine sunt beneficiarii: Germania, China, Spania, SUA, Italia și Franța

-

- Reclama -

Preşedintele francez Emmanuel Macron „este încrezător că putem avansa” cu Rusia în anumit număr de subiecte, între care criza libiană, a comunicat vineri o sursă din anturajul său în finalul unei videoconferinţe între Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

- Reclama -

„Preşedintele este încrezător că putem avansa cu Rusia în anumit număr de subiecte”, potrivit acestei surse, menţionând în special Libia, unde – potrivit ei – Franţa şi Rusia au un „interes comun – stabilizarea Libiei şi reunificarea instituţiilor sale”.

- Advertisement -

Libia este divizată din 2014 între tabere politice şi militare care îşi au sediul în capitala Tripoli şi în estul ţării. Guvernul lui Serraj se luptă în prezent cu forţele conduse de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are fieful în estul Libiei.

Haftar este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi cel mai recent de mercenari ruşi, potrivit unor diplomaţi şi oficiali de la Tripoli.

- Advertisement -

Franţa încearcă să preia controlul exploatării resurselor naturale dacă va reuşi să instaureze un guvern filofrancez condus de generalul Khalifa Haftar şi aceasta este una din îngrijorările Italiei.

Italia îl susţine pe Fayez Mustafa al-Sarraj, premier al Guvernului de Acord Naţional (GNA) din decembrie 2015, susținut și de Turcia.

Compania italiană ENI este prezentă în Libia încă din 1959 şi exploatează resursele naturale (petrol şi gaze) din Marea Mediterană şi din deşertul libian – în mare parte pe teritoriul controlat de Sarraj. Activităţile ENI în Libia sunt reglementate de contracte EPSA – Exploration and Production Sharing, care durează până în 2042 pentru producţia de petrol şi 2047 pentru produsele din sectorul gazelor naturale. ENI este principalul furnizor de gaze naturale pe piaţa libiană, cu 20 de milioane de metri cubi pe zi, care alimentează centralele electrice din ţară (cfr. Michele Arnese, „Petrolio e Libia, che cosa sta succedendo fra Eni, Total, Italia e Francia”).

Compania franceză TOTAL este prezentă în Libia din 1954 şi concurează cu ENI pentru exploatarea petrolului şi gazelor. În martie 2018, TOTAL şi-a crescut prezenţa în Libia, achiziţionând un pachet de 16,33% din concesiunile Waha, de la americanii de la Marathon Oil Libya Limited, pentru 450 milioane dolari. Astfel, TOTAL va avea acces la rezerve care depăşesc 500 milioane de barili, pe o suprafaţă de explorare de 53.000 de kilometri pătraţi din Bazinul Sirte. „Italia şi Franţa, cu ENI şi TOTAL, sunt în opoziţie în ceea ce priveşte petrolul şi geopolitica din ţara nord-africană”, adaugă Arnese. În acord cu preferinţa politică pentru Franţa, reprezentanţii Armatei Naţionale Libiene, respectiv purtătorul de cuvânt Ahmed al-Mismari, au acuzat Italia că se comportă şi azi ca o putere colonială 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img