Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităţilor ca, în condiţiile actuale, sectorul agroalimentar să fie declarat strategic, de siguranţă naţională, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.
„România este o ţară preponderent agricolă; 45% din populaţie locuieşte în mediul rural; 20% din angajaţii României lucrează în sectorul agroalimentar; omenirea are nevoie de hrană, iar la nivel local, fermele din România pot asigura o parte importantă din necesarul agroalimentar. Având în vedere aceste premise şi în condiţiile actuale, guvernate de teama consumatorilor, fermierilor şi procesatorilor pe fondul răspândirii epidemiei de virus COVID-19, se impune declararea sectorului agroalimentar ca strategic de siguranţă naţională”, susţin reprezentanţii alianţei.
Totodată, confederaţiile şi asociaţiile cu reprezentativitate naţională din industria agro-alimentară, membre ale Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, propun o serie de măsuri specifice care, în această perioadă, ar putea preîntâmpina disfuncţionalităţi şi blocaje majore în aprovizionarea populaţiei.
Potrivit acestora, în agricultură, personalul nu poate lucra de acasă şi nici nu poate lua concediu de odihnă, dat fiind ciclul de producţie. Măsura şomajului tehnic are impact atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi afectează toate părţile implicate de la fermieri prin restrângerea activităţii, până la personal – consumator de bunuri de larg consum şi plătitor de taxe – prin restrângerea veniturilor. De aceea, consideră că libera circulaţie a persoanelor angajate în agricultură şi activităţi conexe nu trebuie îngrădită inutil şi toate măsurile de urgenţă trebuie gândite în scopul de a se evita deplasarea suplimentară a fermierilor, pentru ca aceştia să fie concentraţi pe lucrările agricole, „să rămână în ferme şi pe parcelele pe care lucrează”.
Propunerile alianţei vizează menţinerea deschisă a canalelor logistice de aprovizionare rapidă printr-un culoar verde la nivel naţional, comunitar şi extracomunitar cu seminţe, îngrăşăminte, pesticide, motorină, piese de schimb şi alte materiale necesare desfăşurării activităţii de producţie agricole şi alimentare, pentru contractele aflate în desfăşurare şi pentru noi comenzi/contracte, asigurarea finanţării pe termen scurt prin menţinerea deschisă a canalelor logistice de livrare printr-un culoar verde la nivel naţional, comunitar şi extracomunitar pentru valorificarea producţiei aflate pe stoc şi stimularea aprovizionării cu produsele alimentare locale, pentru a preveni răspândirea virusului, a asigura securitatea şi supravieţuirea operatorilor economici autohtoni.
În condiţiile restricţiilor impuse de actuala stare de urgenţă, care generează implicit întârzieri în furnizarea de inputuri pentru fermieri, în special pentru zonele în care se utilizează tratamentul cu substanţe din familia neonicotinoidelor, reprezentanţii acestui sector propun găsirea de soluţii în fermă pentru tratamentul seminţelor. Lipsa protecţiei pentru seminţele de floarea soarelui ar trebui, de asemenea, analizată în privinţa oportunităţii ca autorizarea de urgenţă să fie extinsă şi pentru aceasta cultura strategică.
De asemenea, aceştia mai solicită continuarea şi îmbunătăţirea/flexibilizarea măsurilor de subvenţionare a asigurărilor agricole din PNDR, stimularea digitalizării urgente a instituţiilor statului în relaţia cu operatorii economici. În mod special, prin această măsură, cer primirea în regim de urgenţă a cererilor APIA în sistem online şi eliberarea extrasului pentru a putea obţine credite în vederea înfiinţării şi menţinerii ciclului de producţie agro-alimentară. Amânarea depunerii cererilor de plată APIA dezavantajează producătorii pentru că va întârzia încasarea banilor şi le va creea dezechilibre financiare şi mai mari, semnalează agricultorii.
Măsurile avute în vedere mai vizează achitarea în regim de urgenţă de către APIA a tuturor sumelor restante faţă de beneficiari, în mod expres plata integrală în regim de urgenţă aferentă trimestrului 4 – 2019, accelerarea plăţii pentru trimestrul 1-2020 (autorizarea agentului APIA dedicat fermei respective să primească în regim de urgenţă aceste dosare), asigurarea finanţării rapide a fermierilor prin rambursarea imediată a sumelor din TVA, debirocratizarea şi simplificarea legislaţiei privind funcţionarea, autorizarea şi prelungirea automată, pentru 6-9 luni, a autorizaţiilor de funcţionare existente.
În acelaşi sens, aceştia solicită prelungirea autorizaţiilor utilizării produselor de protecţia plantelor specifice condiţiilor României, care şi-au dovedit eficienţa şi bune rezultate pentru fermieri, simplificarea procedurii de achiziţii publice prin SEAP/SICA în perioada stării de urgenţă şi modificarea art.43, alin.3 lit a din Legea Achiziţiilor Publice, astfel încât plafonul pentru produse şi servicii achiziţionate prin licitaţie simplă să fie majorat la 400.000 – 500.000 lei, în loc de 100.000 lei.
Totodată, propunerile se mai referă la compensarea datoriilor agenţilor economici reprezentând taxe, impozite, contribuţii faţă de bugetul statutului cu sumele reprezentând creanţe ale agenţilor economici faţă de stat (TVA, concedii medicale, alte sume de recuperat), bonificaţii (5-10%) pentru contribuabilii care îşi plătesc obligaţiile în termen, urgentarea acordării de ajutoare de stat în baza art 107 (3) b din TFUE – Proiect de interes european comun sau să remedieze perturbări grave ale economiei unui sau unor state membre, la urgentarea implementării INVEST EU pentru finanţarea proiectelor de importanţă strategică europeană şi la limitarea răspândirii focarelor de pestă porcină africană – mai ales prin controlul asupra principalului vector de propagare, porcii mistreţi.
Reprezentanţii alianţei susţin şi stimularea cooperativelor agricole să devină hub-uri locale, deoarece cooperativele agricole sunt o sursă de rezilienţă a fermierilor în faţa acestei crize, dar şi elaborarea urgenţă a unui ghid pentru starea de urgenţă Covid 19 – dedicat agriculturii. Ghidul de informare a fermierilor ar trebui realizat împreună cu asociaţiile de profil şi transmis electronic prin intermediul mass-media şi al structurilor as
ociative specifice.
Din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare fac parte Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – „PRO AGRO”, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR”, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – „UNCSV” şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – „APPR”.