Home Analize Alianța Maghiarilor din Transilvania: Autoritățile române au permis profanarea cimitirului din Valea...

Alianța Maghiarilor din Transilvania: Autoritățile române au permis profanarea cimitirului din Valea Uzului

0

Potrivit Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), faptul că susţinătorii organizaţiei româneşti Calea Neamului au amplasat sâmbătă 150 de cruci de lemn în cimitirul militar din Valea Uzului reprezintă reprezintă nu numai o falsificare a istoriei, ci se califică şi drept profanare de morminte şi instigare la tensiuni etnice, care sunt fapte penale, motiv pentru care partidul va depune o plângere atât împotriva celor care au montat crucile, cât şi împotriva organelor care au urmărit pasiv cele întâmplate.

În comunicatul transmis luni agenţiei ungare de presă MTI, AMT a afirmat că demolarea crucilor de beton care au fost ridicate ilegal în cimitirul militar de la Valea Uzului a fost dispusă printr-o hotărâre judecătorească aflată în vigoare, iar Calea Neamului nu a solicitat şi nici nu a primit autorizaţia de a amplasa acolo noi cruci.

AMT a subliniat că provocarea a fost anunţată din timp de către organizatori, însă organele competente nu au făcut nimic pentru a împiedica profanarea cimitirului, în schimb au urmărit, la faţa locului, modul în care provocatorii extremişti deranjează locul de veci al eroilor căzuţi în lupte, iar căpitanul Marian Stan de la Jandarmeria Română a declarat presei că în cimitirul militar din Valea Uzului nu s-a întâmplat nimic ilegal.

“Toate acestea arată clar că atunci când autorităţile observă fapte săvârşite în detrimentul comunităţii noastre, regulile statului de drept nu mai sunt valabile, iar încălcarea legii printr-o faptă penală este trecută cu vederea”, a scris AMT, în comunicat. Potrivit partidului, cea mai recentă profanare a cimitirului militar din Valea Uzului demonstrează şi faptul că la vederea provocării îndreptate împotriva comunităţii maghiare, autorităţile române uită în mod deliberat să îşi îndeplinească datoria prevăzută de lege, “în spiritul antimaghiarismului ridicat la politica de stat”.

Partidul consideră, în continuare, inacceptabil acordul care se bucură de sprijinul lui Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, şi de cel al lui George Simion, liderul AUR cunoscut pentru antimaghiarismul său şi potrivit căruia în cimitirul militar din Valea Uzului ar trebui asigurat loc unui monument comun, care să cinstească “şi eroii altor naţiuni”.

“Pentru noi, singura soluţie acceptabilă este ca cimitirul militar din Valea Uzului să rămână ceea ce era menit să fie, iniţial: locul de veci al eroilor care au fost îngropaţi acolo efectiv. Întrucât cei care ar fi putut împiedica profanarea repetată a cimitirului nu şi-au îndeplinit datoria nici de această dată, după strângerea probelor necesare – fotografii şi filmări – vom depune plângere împotriva participanţilor, organizatorilor şi susţinătorilor profanării care a avut loc sâmbătă”, a conchis preşedinţia naţională a AMT, în comunicatul său de luni.

Sâmbătă, susţinătorii organizaţiei româneşti Calea Neamului au amplasat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, pentru a înlocui crucile de beton care au fost îndepărtate în 29 iunie. Alături de crucile de dimensiuni mai mici, legate cu câte o panglică în culorile naţionale ale României, a fost montată şi o cruce mai mare, respectiv un drapel românesc. Liderul organizaţiei, Mihai Tîrnoveanu, a anunţat că săptămâna aceasta urmează să discute şi cu Ministerul Apărării Naţionale din România despre oficializarea “parcelei româneşti” create sâmbătă.

Ad

Exit mobile version