spot_img
11 C
București
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăActualitateAlexandru Rafila: Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea, pârghiile şi instrumentele prin care să...

Alexandru Rafila: Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea, pârghiile şi instrumentele prin care să încerce să reducă incidenţa tuberculozei în România, mai ales a incidenţei tuberculozei multidrog rezistente

-

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în cadrul conferinţei de închidere a celui mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea, pârghiile şi instrumentele prin care să încerce să reducă incidenţa tuberculozei în România, mai ales a incidenţei tuberculozei multidrog rezistente.

”Mă bucur că programul acesta de screening pentru tuberculoză, în grupruile vulnerabile, mai ales în zona penitenciarelor, a persoanelor fără adăpost, a utilizatorilor de droguri, a avut succes şi indicatorii stabiliţi iniţial au fost depăşiţi cu 20%, 75.000 de persoane screen-ate ca şi ţintă şi 90.000 realizate”, a spus Rafila.

- Advertisement -

El a prezentat şi rezultatele, afirmând că 250 de pacienţi cu tuberculoză au fost diagnosticaţi în cadrul acestui program de screening.

Ministrul Sănătăţii a arătat că ”în România suntem acum într-un proces de schimbare a paradigmei, de a trece de la asistenţa medicală şi tratamentul extensiv prin spitalizare continuă, la partea de tratament ambulatoriu al tuberculozei”.

- Advertisement -

”Aşa se întâmplă peste tot, sunt rezultate foarte bune, reducerea incidenţei noi de tuberculoză sau a recăderilor este evidentă şi în România a fost un mic rebound în ultimii doi ani care nu trebuie înţeles greşit, este vorba despre o subdiagnosticare în primii ani ai pandemiei. Ne regăsim într-un moment în care putem să facem un diagnostic corect pentru pacienţii de tuberculoză şi cifrele pe care le avem în momentul de faţă sunt cele care sunt apropiate de adevăr”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că au reuşit în acest an să aprobe, prin hotărâri ale Guvernului României, strategiile sectoriale în câteva domenii cheie, tuberculoză, HIV-SIDA şi strategia naţională de vaccinare.

”Toate aceste lucruri reprezintă priorităţi în momentul de faţă, nu numai a Ministerului Sănătăţii ci şi ale Guvernului României, lucrăm pentru să devină realitate şi toate aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza dacă în zona publică nu ar fi fost figure proeminente care să aducă în spaţiul public aceste problematici”, a completat ministrul.

Rafila a menţionat că ”aceste proiecte încet, încet ne aduc în zona de normalitate în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte o boală care aparent era pe cale de dispariţie la sfârşitul anilor 90, dar care a avut o recrudescenţă brutală şi în urmă cu 20 de ani aveam o situaţie care părea extrem de preocupantă, pentru că eram de departe pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi prevalenţa acestei boli şi nu în ultimul rând a mortalităţii generate de această boală”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img