spot_img
4.4 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăActualitateAlexandrina CERNOV din Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române: Virgulele din...

Alexandrina CERNOV din Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române: Virgulele din Legea ucraineană pentru minorități

-

- Reclama -

de Alexandrina CERNOV, membru de onoare al Academiei Române, preluare BucPress, Cernăuți

- Reclama -

Țările membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a susține Ucraina în aceste momente grele ale istoriei, ar putea accelera primirea ei în Uniune. Este clar că ceea ce se întâmplă în ultima vreme în războiul ruso-ucrainean nu este doar o tragedie a poporului ucrainean, ci o amenințare a securității tuturor țărilor europene, responsabile de acest conflict. Suferă milioane de oameni. Provocările Federației Ruse nu se va opri. Intenențiile ei sunt îndrepate spre distrugerea Uniunii Europene.

- Advertisement -

Ucraina promite să îndeplinească condițiile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2022. În acest context, comunitatea românilor din Cernăuți a atras atenția îndeosebi asupra Proiectului de legededicat minorităților naționale care a fost aprobat în prima lectură de către Rada Supremă în decembrie 2022. Urmează discuțiile.

Prevederile introduse în Legea pentru minorități sunt pe lista cerințelor UE pentru aderare. În Nota explicativă se menționează „că scopul Legii este de a desăvârși și a realiza drepturile și libertățile persoanelor care aparțin minorităților naționale” (nu și comunităților respective ceea ce are altă semnificațe și ridică multe semne de întrebare).

- Advertisement -

Se preconizează, printre altele „asigurarea autoidentității, folosirea limbii minorității (a comunităților), dreptul la învățământ, la participarea la viața politică, economică, la drepturile sociale și viața culturală” (informația, postată pe rețelele de socializare îi aparține lui Ivan Nosaliski, care este responsabil de corectitudinea ei).

Ca de obicei asistăm la formulări ambigue și generale care i-au afectat pe români în decursul multor decenii. De exemplu, ar trebuie să fie formulată clar, fără generalități confuze sintagma referitoare la limbă și învățământ: să nu fie scrisă prin virgulă „dreptul la folosirea limbii materne, la învățământ…” atenționând că virgula dă posibilitatea de a manevra pe viitor prin tot felul de „note și recomandări” ticluite de către autoritățile centrale și locale, mai mult sau mai puțin binevoitoare. Prin astfel de experiențe comunitatea românilor din Ucraina a mai trecut.

Sperăm că acest proiect de lege va lua în calcul și opinia reprezentanților minorităților naționale din Ucraina. Comunitatea românilor din Ucraina așteaptă și speră la o rezolvare pozitivă a demersurilor ei, care au fost înaintate în timp, dar rămase până astăzi fără rezolvare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img