spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăAnalizeCurtea Penală Internațională de la Haga: Proiectul unui tribunal special care să...

Curtea Penală Internațională de la Haga: Proiectul unui tribunal special care să judece „crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina va fi un eșec

-

Proiectul unui tribunal special care să judece „crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina ar putea „condamna la eşec” ancheta în curs a Curţii Penale Internaţionale (CPI), a avertizat luni procurorul acestei instanţe internaţionale cu sediul la Haga, potrivit France Presse și Agerpres.

- Reclama -

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri instituirea unui tribunal special, care să fie susţinut de ONU, pentru a urmări în justiţie crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o reacţie, Karim Khan, procurorul CPI, a cerut comunităţii internaţionale să se concentreze pe susţinerea – inclusiv financiară – a CPI , care desfăşoară în prezent propria anchetă cu privire la crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina.

„Nu putem fi condamnaţi la eşec. Avem nevoie de instrumentele necesare pentru a ne face munca. Nu avem aceste instrumente”, a declarat Khan în faţa presei în cadrul reuniunii anuale a celor 123 de ţări membre ale CPI, care are loc la Haga.

Procurorul a afirmat că s-au făcut „o mulţime de promisiuni că orice iniţiativă privind instituirea unui tribunal special nu va submina Curtea”, dar că CPI se confruntă deja cu un deficit bugetar.

„Ar trebui să evităm fragmentarea şi să preferăm mai degrabă consolidarea”, a opinat el.

CPI dispune de competenţe doar pentru crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina, şi nu pentru „crima de agresiune” a Rusiei, deoarece Moscova nu a semnat Tratatul de la Roma prin care a fost instituită Curtea de la Haga.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img