Home Analize Aleşii maghiari din Bazinul Carpatic îşi declară solidaritatea cu maghiarii din Ucraina...

Aleşii maghiari din Bazinul Carpatic îşi declară solidaritatea cu maghiarii din Ucraina Subcarpatică

0

Forumul Reprezentanţilor Aleşi ai Maghiarilor din Bazinul Carpatic (KMKF) urmăreşte cu îngrijorare consecinţele tragice ale războiului care se desfăşoară în vecinătatea regiunii noastre şi pericolele unei escaladări în continuare, totodată îşi exprimă solidaritatea cu membrii comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică.

În rezoluţia adoptată în şedinţa plenară de vineri a KMKF şi transmisă agenţiei ungare de presă MTI, participanţii şi-au exprimat convingerea fermă că nicio formă de violenţă nu ar trebui să facă parte din soluţionarea disputelor internaţionale sau a tensiunilor interetnice.

KMKF salută acordul unanim şi remarcabil pe care regiunile în care trăiesc maghiari şi l-au dat pentru ajutorarea refugiaţilor de război şi oferirea de asistenţă umanitară.

KMKF condamnă agresiunea militară lansată împotriva Ucrainei şi sprijină toate demersurile care vizează obţinerea cât mai devreme a păcii. Membrii KMKF au subliniat că interesul poporului maghiar este o Ucraina suverană şi democratică, ce oferă oportunităţi de viaţă bună cetăţenilor săi, printre care şi membrilor comunităţilor naţionale autohtone care trăiesc acolo, o Ucraina în care existenţa maghiarilor nu este ameninţată, iar moştenirea lor lingvistică şi culturală nu este pusă sub semnul întrebării, o Ucraina în care aceste lucruri sunt recunoscute drept o valoare care îmbogăţeşte întreaga ţară şi întreaga Europă.

KMKF îşi exprimă solidaritatea faţă de comunitatea maghiară din Ucraina Subcarpatică, ai cărei membri nu se pot simţi complet în siguranţă în ţara natală – din cauza restrângerii drepturilor dobândite, a antimaghiarismului în creştere în această situaţie de război, însă care continuă să lupte pentru păstrarea identităţii proprii.

În rezoluţie s-a subliniat că Ucraina este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar protejarea minorităţilor naţionale este una dintre valorile esenţiale asumate ale UE. KMKF aminteşte comunităţii internaţionale că respectarea drepturilor individuale şi comunitare ale minorităţilor, respectiv protejarea minorităţilor naţionale reprezintă pietre de încercare ale democraţiei şi ale statului de drept. Pentru ca o ţară să se poate considera parte a comunităţii europene de valori şi o ţară care îndeplineşte condiţia numărul unu de aderare la UE, ea trebuie să protejeze în mod adecvat minorităţile naţionale, privind comunităţile acestea drept parteneri, se precizează în rezoluţie. 

Membrii KMKF au menţionat, de asemenea, că forumul urmăreşte cu drag, dar şi cu nişte aşteptări ferme parcursul european al Ucrainei, şi este de acord cu poziţia guvernului ungar potrivit căreia sprijin ulterior pentru integrarea euro-atlantică poate fi oferit numai atunci când vor fi restabilite drepturile de dinainte de 2015 ale comunităţii naţionale maghiare.

KMKF consideră că este deosebit de oportun să exprime faptul că minorităţile naţionale sunt cele mai vulnerabile în cadrul unor conflicte. În acelaşi timp, protejarea minorităţilor are un efect benefic asupra securităţii, funcţionării democratice şi dezvoltării paşnice a societăţilor europene. Prin urmare, KMKF solicită ca protejarea identităţii minorităţilor, a culturii şi limbii acestora să reprezinte o valoare pe care Uniunea Europeană să o protejeze prin măsuri ferme.

KMKF sprijină toate iniţiativele care urmăresc să facă din protejarea minorităţilor o parte a monitorizării statului de drept şi a drepturilor fundamentale în cadrul UE, doreşte să încorporeze instrumentele Consiliului Europei de protecţie a minorităţilor în legislaţia UE şi continuă să considere că diversele tipuri de autoguvernare comunitară de drept public, care funcţionează în ţările europene, reprezintă o soluţie de urmat.

Ad

Exit mobile version