spot_img
27.4 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăExterneAlbanezii dețin cheia în Macedonia de Nord, unde socialiștii au câștigat la...

Albanezii dețin cheia în Macedonia de Nord, unde socialiștii au câștigat la limită primul tur al prezidențialelor

-

Candidatul social-democrat al partidului aflat la guvernare SDSM, Stevo Pendarovski, a obţinut o victorie la limită în primul tur al scrutinului prezidenţial desfăşurat duminică în Macedonia de Nord, informează agenţiile de presă internaţionale citate de Agerpres.

- Reclama -

După numărarea a aproximativ 80% din voturi, Pendarovski a obţinut 42.55 %, pe locul doi situându-se, cu 41.60 %, candidata opoziţiei Gordana Siljanovska-Davkova, susţinută de partidul de dreapta VMRO-DPMNE.

Al treilea candidat, Blerim Reka, sprijinit de partidele reprezentând cetăţenii de etnie albaneză, a obţinut 11.57 %.

Nivelul de participare, de aproximativ 40 %, a fost cel mai scăzut din ultimii 15 ani. La alegerile prezidenţiale din 2014, 48.80% din cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, aminteşte EFE.

Analiştii au explicat prezenţa scăzută la vot ca urmare a dezamăgirii resimţite de alegători din cauza lipsei de progrese din partea guvernului de a atrage investiţii străine şi de a combate nivelul ridicat al şomajului, ce depăşeşte 20%.

A doua rundă a alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 5 mai, iar prezenţa la vot trebuie să fie de minim 40 % pentru ca alegerile să fie validate. În cazul în care nu se va întruni acest cvorum, vor fi convocate noi alegeri.

Alegătorii minorităţii albaneze (reprezentând 20-25% din totalul celor 2.1 milioane de locuitori), deţin cheia următorului tur de scrutin. Dacă nu se vor prezenta la vot, cvorumul necesar va fi greu de atins şi va arunca în incertitudine statul balcanic, comentează AFP.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...