spot_img
14.7 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeAgricultorii amenință că vor bloca drumurile în întreaga Serbie

Agricultorii amenință că vor bloca drumurile în întreaga Serbie

-

După negocierile nereușite cu premierul Ana Brnabić și ministrul Agriculturii Branislav Nedimović, iar apoi și nemulțumirea răspunsului la cerințele primite în această după-amiază, Inițiativa pentru Supraviețuirea agricultorilor Serbiei a trimis cerințele modificate Guvernului Serbiei și a dat un termen limită să răspundă autoritățile în această seară până la ora 20.00. 

Ei au anunțat că, dacă nu vor primi un răspuns până atunci, vor radicaliza protestul prin organizarea blocadelor drumurilor în întreaga Serbie.

- Advertisement -

Nedeljko Savić de la Asociația agricultorilor Stig din Požarevac a spus că nu pot să fie mulțumiți cu prețul oferit de 535 de euro pentru o tonă de floarea soarelui, deoarece au cerut 700 de euro.

Ei au mai cerut să se anuleze marja pentru uleiul către lanțurile comerciale, adică diferența de 148 de dinari cât primesc fabricile de ulei, la 196 de dinari, cât este prețul uleiului în magazine. Savić a adăugat că floarea soarelui este într-o stare ceva mai bună decât porumbul.

- Advertisement -

După ședința Guvernului, agricultorii așteaptă garanție în scris, iar până atunci vor continua protestele, a spus Radoslav Adamović, reprezentantul inițiativei pentru supraviețuirea agricultorilor Serbiei.

Printre cerințele agricultorilor pentru anul următor se numără introducerea obligatorie a motorinei albastre, intrarea în grupuri de lucru pentru rezolvarea statutului agricultorilor, precum și majorarea subvențiilor la 300 de euro pe hectar.

Guvernul Serbiei a decis astăzi să anuleze interdicția de export a tuturor tipurilor de ulei după o revizuire completă a stării stocurilor, precum și a suprafețelor record de floarea-soarelui. Guvernul a adoptat şi decizia privind reducerea accizei la derivatele de petrol cu 10 procente.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img