spot_img
12.5 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăDezvaluiriAgentul secret al lui Yasser Arafat, cheia afacerilor lui Voiculescu

Agentul secret al lui Yasser Arafat, cheia afacerilor lui Voiculescu

-

FLUX 24 prezintă episodul 6 din serialul despre banii roşii din decembrie 1989. Personajul principal este tot Dan Voiculescu. Dar intră în scenă şi personajul care a contribuit în mod decisiv la bunăstarea de astăzi a familiei Voiculescu. Un spion palestinian cu cetăţenie greacă. O poveste cu o firmă a Securităţii, un informator al serviciului secret al lui Nicolae Ceauşescu şi un agent al lui Yasser Arafat. Şi, întâmplător, o explozie la o vilă din Nicosia la finalul anului trecut care aparţine unui personaj important în poveste la un moment dat. Vă prezentăm faptele

de ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

POVESTEA ÎNCEPE LA PIREU
Povestea începe în 1982. În raportul realizat în anul 2000 de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai SIE se nota:
faud1
„Firma a fost creată de de Direcţia Securităţii Statului (DSS) la ordin pentru desfăsurarea de aport valutar special (AVS). Firma CRESCENT COMERCIAL &MARITIME, LTD a fost infiintată în Noiembrie 1980 ‘in oraşul Pireu (Grecia). La infiinţare, ca proprietar figura NADIA FOUD SANBAR, cu cetaţenie greaca. Pe tot parcursul funcţionarii firmei, proprietara a fost reprezentată prin procura de sotul ei MICHAEL FAUD SANBAR, cetaţean grec de origine libaneză, bănuit a fi agent al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusă de Yasser Arafat.”

AGENTUL LUI ARAFAT ÎL VROIA PE VOICULESCU LA CRESCENT
DVTINAR
„Pe 8 ianuarie 1982, MICHAEL FAUD SANBAR depune la Oficiul ARGUS din Bucureşti o cerere pentru deschiderea unei reprezentanţe CRESCENT in România. Totodată solicită ca această reprezentantă să fie condusă de DAN VOICULESCU, în perioada respectivâ şef al serviciului Operaţiuni de aport special (AVS) din Intreprinderea de Comerţ Exterior VITROCHIM. După numai trei zile, pe 11 ianuarie 1982, Oficiul ARGUS emite autorizaţia provizorie de funcţionare a reprezentanţei CRESCENT in Bucureşti, iar la 1.03.1982 se deschide la Bucureşti reprezentata in România a CRESCENT COMMERC1AL &MARITIME LTD avându-l ca Director General pe DAN VOICULESCU.”

- Advertisement -


SERVICIILE SECRETE GRECEŞTI INTRĂ PE FIR ÎN 1984

faud2
„În 1984, serciciile secrete greceşti îl pun sub urmărire pe FOUAD M. SANBAR având informaţii privind legăturile acestuia cu OEP. Conducerea DSS este informată de acest fapt şi decide să-l inlocuiască pe FOUAD S.ANBAR din calitatea de proprietar al CRESCENT. Existând operaţiuni comerciale în derulare şi fiind presată de timp, conducerea DSS ordonă infiinţarea rapidă a unei noi firme CRESCENT, in Cipru, al carei proprietar figurează JOHN EDGINGTON, cetăţean britanic cu domiciliul in Austria. Pentru siguranţă este numit Director General al firmei nou infiintate in Cipru tot DAN VOICULESCU.”

LEGĂTURILE LUI ARAFAT ÎN ROMÂNIA
ARAFATCEAUSESCU
Fostul lider palestinian, Yasser Arafat, a avut în Nicolae Ceauşescu un aliat. Mai mult Ceauşescu a oferit sprijin Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care la aceea vreme era considerată o organizaţie teroristă. De altfel, OEP a şi fost folosită de regimul comunist din România pentru organizarea de atentate împotriva opozanţilor poitici din străinătate.

AGENTUL PALESTINIAN REAPARE ÎN DECEMRBIE 1989
faud3
Intrat în adormire, agentul palestinian reapare la Bucureşti în decembrie 1989. Procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE descriu afacerea pusă la cale împreună cu Dan Voiculescu:
„Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, pe fondul haosului creat şi al vidului de putere ce a urmat, dar şi al desfiintării DSS, DAN VOICULESCU, aflat în posesia formularului de transfer al acţiunilor CRESCENT Cipru semnat 1n alb de proprietarul oficial al companiei, JOHN EDIGINGTON, Îl contactează pe MICHAEL FOUAD SANBAR, fostul său partener, şi ii propune sa preia din nou firma CRESCENT în schimbul unui comision consistent. Acesta acceptă şi cei doi fac următoarea operaţiune: MICHAEL FOUAD SANBAR preia inapoi firma CRESCENT de la JOHN EDIGINGTON, dar semnează un testament prin care îl numeşte pe DAN VOICULESCU protector testamentar si lasă acestuia moştenire firma CRESCENT. (MICHAEL FOUAD SANBAR a decedat in anul 1995). Astfel, DAN VOICULESCU preia firma CRESCENT in mod oficial, putând dispune de activele firmei şi de banii aflaţi in conturile filialelor CRESCENT.”

VOICULESCU ŞI 230 MILIOANE DE DOLARI
faud3
În 1991, Dan Voiculescu crează trei firme în care Crescent era acţionar. Procurorii DIICOT şi ofiţerii SIE scriau în acest sens:
„- GRIVCO SA (Grupul Industfial Voiculescu şi Compania) capital social 1.800,000.0001ei echivalentul a 9.700.000dolari la cursul BNR din decembrie 1991: 1851ei dolarul;
– BIOPROD S.A. capital social 27.5 3 3.940.000lei echivalentul a 149.000.000 dolari, la cursul BNR din decembrie 1991: 1.85 lei dolarul. (CRESCENT 20,55%);
– Corporaţia pentru Culturăşi Artă 1NTACT S.A. capital social 779.600.0001ei echivalentul a 74.500,000 dolari la cursul BNR din decembrie 1991: 185 lei dolarul. (CRESCENT 46,5995%);”

Notau cei de la SIE şi DIICOT:„DAN VOICULESCU nu a justificat niciodata capitalul social de peste 230 de milioane de dolari vărsat de el şi de partenerii săi la constituirea celor 3 firme.”


MOŞTENITORUL VOICULESCU

Testamentul prin care Dan Voiculescu a preluat controlul total al Crescent Commercial & Maritime Ltd. a fost întocmit la 23 ianuarie 1995, în faţa unui notar din Nicosia (Cipru). Din partea companiei Crescent a semnat Haris Stavrakis, în calitate de director. Prin această procură, Dan Voiculescu a fost numit „mandatar veritabil şi legal“ al Crescent „în toate ţările lumii“.

TESTAMENTUL AGENTULUI PALESTINIAN
TESTAMENT
În cartea sa ADEVĂRUL DESPRE CRESCENT, Dan Voiculescu scria că testamentul lui Fouad Sanbar ar avea o clauză. Şi anume ca, după moartea sa, angajaţii Crescent să moştenească averea firmei. Numai că Dan Voiculescu nu mai are avere.În iunie 2006, şi-a donat averea fiicelor sale. De altfel între timp participaţia iniţială a Crescent în firmele infiinţate de Dan Voiculescu a tot scăzut de-a lungul anilor prin mărirea capitalului social.

DUPĂ CE A FĂCUT TESTAMENTUL ÎN FAVOAREA LUI VOICULESCU, AGENTUL PALESTINIAN A FOST ASASINAT ÎN PORTUL PIREU
La câteva luni după ce a parafat testamentul în favoarea lui Voiculescu, Fouad Sanbar a fost asasinat în toamna lui 1995 în portul Pireu. Povestea Crescent a început la Pireu. Şi s-a terminat tot la Pireu. Pentru Fouad Sanbar.

CRESCENT ŞI TRUSTUL MEDIA AL LUI FELIX:CUM VOICULESCU ÎI VINDE LUI VOICULESCU
GAZETA
În 2004, o parte din trustul media al lui Dan Voiculescu trece în proprietatea Crescent Commercial&Maritime (Cyprus) Ltd. Anterior, Crescent a împrumutat firma care edita Gazeta Sporturilor, Convergent Media, cu 1,5 milioane de dolari,sumă convertită apoi în acţiuni. Doi ani mai târziu, în 26 mai 2006, Crescent Commercial &Maritime (Cyprus) Ltd vinde pentru 2 milioane de dolari pachetul de 99% din publisherul Gazetei Sporturilor celor doua fiice ale lui Voiculescu Dan, care anterior vânduse o parte din acţiuni către Crescent, restul fiind achiziţionat în urma împrumutului.

O EXPLOZIE MISTERIOASĂ LA NICOSIA
nicosia
Avocatul Haris Stavrakis, cel care a semnat în 1995 testamentul în favoarea lui Dan Voiculescu în numele Crescent, este acum preşedintele Race Club din Nicosia. Anul trecut, pe 16 decembrie, imediat după ce FLUX 24 a început serialul despre banii roşii din decembrie 1989, o explozie a avut loc la resedinţa acestuia din capitala Ciprului.

URMEAZĂ EPISODUL 7: LEGĂTURA LUI VOICULESCU CU GRECIA. INTRĂ ÎN SCENĂ UN AGENT STASI ŞI OMUL CHEIE DIN SERVICIILE SECRETE GRECEŞTI

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img