spot_img
22.3 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizeAgențiile de presă internaționale despre protestele anti grațiere: EFE-33.000, Reuters-50.000

Agențiile de presă internaționale despre protestele anti grațiere: EFE-33.000, Reuters-50.000

-

Zeci de mii de români au protestat duminică la București și în alte orașe ale țării față de planurile guvernului de a grația și dezincrimina unele pedepse prin ordonanțe de urgență, transmit Reuters, EFE și AFP conform Agerpres.

- Reclama -

În ciuda temperaturii scăzute, circa 33.000 de persoane s-au adunat, după o săptămână, la un nou marș prin centrul Bucureștiului, pornind din Piața Universității, unde au avut loc protestele care au marcat sfârșitul regimului comunist în 1989, până în Piața Victoriei, unde se află sediul guvernului, a scris EFE.

Reuters, care a citat surse din cadrul poliției, a afirmat că la mitingul din București au participat 50.000 de persoane, cea mai mare demonstrație din valul recent de proteste.

În același timp, aproape 10.000 de persoane au protestat la Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime din țară, și mai multe mii la Timișoara, Brașov, Sibiu și Iași, potrivit EFE.

Guvernul social-democrat și-a anunțat intenția de a adopta prin ordonanță dezincriminarea unor infracțiuni de abuz de putere și de corupție în cazul în care prejudiciul adus statului este mai mic de 200.000 lei (44.000 de euro), notează agenția spaniolă de presă.

De asemenea, executivul are în vedere amnistia a 2.700 de condamnați pentru infracțiuni minore și reducerea la jumătate a pedepsei pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani, indiferent de delictul comis.

Abuzul în serviciu face obiectul a o treime dintre investigațiile anticorupție din România, notează Reuters. Liderul partidului de guvernământ din Romania, social-democratul Liviu Dragnea, care are deja o condamnare cu suspendare, este judecat in prezent pentru această acuzație.

„Nu cerem demisia guvernului, cerem să fie respectate promisiunile pentru care au fost aleși, nu să propună legi aberante în folosul câtorva”, s-a afirmat în manifestul platformei civice care a lansat apelul la manifestație, publicat pe Facebook, scrie EFE.

În timpul mitingului, manifestanții au purtat pancarte pe care se putea citi: „Respectarea statului de drept”, „Țara cere: fără grațiere” sau „În democrație, hoții stau la pușcărie”.

Numeroase familii tinere, însoțite de copiii lor, au scandat: „România, trezește-te!” și „Jos cu hoții!”, a scris AFP.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a afirmat duminică seară, citat de EFE, că protestele au o motivație politică și a fost „distorsionat” obiectivul guvernului cu această reformă din justiție.

Manifestanții au denunțat ceea ce consideră a fi manipularea informativă de la diferite posturi de televiziune a căror linie editorială susține reforma propusă de guvern și au cerut demisia ministrului justiției, Florin Iordache, care insistă pentru adoptarea ordonanțelor, motivând, potrivit AFP, necesitatea descongestionării închisorilor.

Potrivit Reuters, planul guvernului social-democrat a fost criticat de președintele Klaus Iohannis, de procurorul general al României, de Curtea Supremă, de procurorul-șef anticorupție, de numeroși diplomați acreditați la București, precum și de societatea civilă.

Președintele Klaus Iohannis, care se opune ordonanțelor, a anunțat marți că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național pe tema luptei împotriva corupției, a mai scris EFE.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...