spot_img
9.2 C
București
luni, februarie 26, 2024
AcasămediuAgenţia rusă Sputnik: Scurgeri radioactive în Ucraina la cea mai mare centrală...

Agenţia rusă Sputnik: Scurgeri radioactive în Ucraina la cea mai mare centrală nucleară din Europa UPDATE: Reacţia Ucrainei

-

Scurgeri radioactive probabil au avut loc la centrala nucleară ucraineană Zaporijia, situată în sud-estul ţării, anunţă lideri separatişti proruşi, citaţi de agenţia Sputnik, relatează Mediafax.
Potrivit unui lider separatist din autoproclamata „Republică Populară Doneţk”, nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporijia este de 14 ori peste limita normală.
Zaporojie este cea mai mare centrală nuclaeară din Europa. Centrala nucleară din Zaporojie are 6 reactoare de tip VVER-1000 a câte 1000 MW, putere instalată şi generează 21% din toată energia electrică produsă în Ucraina. În ultimele luni mai multe incidente au avut loc la această centrală. Un reactor al centralei nucleare Zaporijia a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecţiuni la sistemul electric – al doilea incident de acest fel produs în ultima lună. Autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au existat scurgeri radioactive.

„Reactorul Numărul 6 al Centralei Zaporijia a fost oprit de sistemul de protecţie, din cauza unor disfuncţionalităţi ale generatorului electric”, a comunicat centrala atomo-electrică.
UPDATE: Compania ucraineană care gestionează sistemul atomic – Energoatom – dă asigurări că nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporijia este în parametri normali, respingând informaţiile apărute în presă privind posibile scurgeri radioactive.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img