spot_img
16.2 C
București
marți, septembrie 27, 2022
AcasăAnalizeAgenția maghiară de presă: Tensiuni etnice la Huedin

Agenția maghiară de presă: Tensiuni etnice la Huedin

-

Mircea Moroşan, primarul liberal al oraşului a încercat să calmeze, vineri, pe pagina sa de Facebook, spiritele încinse în cazul grădiniţei din Huedin, transmite agenția maghiara de stiri MTI.

- Reclama -

CE SPUNE MTI:

Tensiunile etnice din orăşelul transilvănean au apărut după ce în luna iulie, în localitate a fost inaugurată o nouă clădire de grădiniţă, care a fost construită cu sprijinul statului ungar, iar preşedintele filialei locale a PSD a spus că ar fi o discriminare dacă noul edificiu ar deservi doar copiii maghiari şi a cerut ca în noua unitate bine echipată să fie primiţi şi copii români, pe lângă cei maghiari.

Reprezentantul Bisericii Reformate – care este proprietarul clădirii – a specificat că în noua grădiniţă sunt bineveniţi toţi copiii, însă limba de predare va fi limba maghiară. La jumătatea lunii august a fost nevoie de amânarea şedinţei de consiliu local în care ar fi urmat să se decidă darea în folosinţă a clădirii grădiniţei.

În postarea sa de pe Facebook, Mircea Moroşan a anunţat că în data de 31 august, consiliul local se va întruni din nou pentru a decide cu privire la darea în folosinţă a clădirii grădiniţei. Edilul a adăugat, de asemenea, că în zilele premergătoare doreşte să aibă loc două întâlniri în care consilierilor din administraţia locală să li se pună la dispoziţie detalii, astfel încât aceştia să poată decide în cunoştinţă de cauză.

Primarul a specificat: condamnă modul în care unii politicieni locali iresponsabili au transformat luarea în folosinţă gratuită a noii clădiri într-un instrument de luptă politică, creând tensiuni specifice secolului trecut. Mircea Moroşan a adăugat, de asemenea: condamnă orice încercare de a diviza comunitatea din Huedin pe criterii de rasă, etnie sau gen.

În mesajul său, primarul a încurajat diversitatea etnică şi unitatea care caracterizează de mult timp oraşul Huedin.

Noua grădiniţă de la Huedin care a fost construită de Biserica Reformată, cu sprijinul statului ungar, fiind inaugurată în 17 iulie. Edificiul cu două etaje a costat 300 de milioane de forinţi (760 000 de euro) şi va găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Din cei 9300 de locuitori ai oraşului Huedin – considerată “capitala” Ţării Călatei – aproape 30% sunt maghiari, în apropiere existând şi o serie de sate majoritar maghiare. În consiliul local format din 15 membri, PNL are şase reprezentanţi, UDMR şi PSD câte trei, iar USR, doi; un consilier local a fost ales ca independent.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...