Ibuprofenul, unul dintre medicamentele cele mai utilizate împotriva durerilor şi a inflamaţiilor, creşte riscul de infarct şi de accident vascular cerebral (AVC), însă doar atunci când este administrat în doze foarte puternice, afirmă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit lesechos.fr.
În noul său raport, dat publicităţii luni, Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmaco-vigilenţă (PRAC) din cadrul EMA a subliniat faptul că această creştere a riscului cardiovascular îi vizează doar pe acei pacienţi care iau doze de ibuprofen mai mari de 2.400 de miligrame pe zi, transmite Mediafax.
În schimb, cercetătorii nu au observat niciun risc la pacienţii care iau acest medicament în doze mai mici de 1.200 de miligrame pe zi – aşa cum procedează cei mai mulţi dintre bolnavi. Dozele obişnuite la adulţi variază între 200 şi 400 de miligrame de trei ori pe zi.
Ibuprofenul este un medicament comercializat începând din anii 1960 sub diverse nume. Anumite formule ale sale (în special cele de 200 miligrame) se vând la liber, fără reţetă, în mai multe ţări europene, inclusiv în România.
Potrivit PRAC, riscul cardiovascular generat de ibuprofen în doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren şi alte denumiri), a cărui utilizare a fost deja restrânsă din 2013 pentru pacienţii care au anumite probleme cardiovasculare.
În consecinţă, PRAC preconizează modificarea prescripţiilor medicale şi îi îndeamnă pe medici să evalueze „cu atenţie” riscurile cardiovasculare ale pacienţilor înainte de a prescrie ibuprofen pe durată mare şi în doze importante.