spot_img
-4.3 C
București
marți, ianuarie 25, 2022
AcasăAnalizeAfrica sfidează America și dansează cu China

Africa sfidează America și dansează cu China

-

Ministrul de externe senegalez Aissata Tall Sall şi-a exprimat speranţa, duminică, la Dakar, cu ocazia deschiderii summitului China-Africa, ca Beijingul să contribuie la combaterea insecurităţii în Sahel, regiune în care mai multe ţări sunt destabilizate de activităţile grupărilor jihadiste, informează AFP conform Agerpres.

Această reuniune la nivel înalt are loc după un turneu în noiembrie al secretarului de stat american Antony Blinken în Kenya, Nigeria şi Senegal, pe fondul rivalităţii tot mai mari dintre Beijing şi Washington.

Adresându-se presei după o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi, Sall şi-a exprimat speranţa ca Beijingul să fie o voce puternică în lupta împotriva terorismului în regiunea Sahel.

„Ne-am dori ca vocea Chinei, având în vedere influenţa sa, să fie o voce puternică care să sprijine Senegalul şi toate ţările implicate în problema insecurităţii din Sahel”, a spus ea.

Şefa diplomaţiei senegaleze a subliniat că armatele din regiune dislocate în Sahel, regiune din care Senegalul face parte, au nevoie de „mult mai multe mijloace legale pentru a putea lupta împotriva teroriştilor şi împotriva iredentismului”.

O mare parte din Sahel, în special Mali, Niger şi Burkina Faso, se confruntă de ani de zile cu atacuri necontenite din partea grupărilor jihadiste, în pofida prezenţei forţei franceze Barkhane şi a forţelor ONU de menţinere a păcii.

Summitul China-Africa se va concentra pe aspecte privind comerţul şi securitatea şi se va încheia marţi.

China este cel mai mare partener comercial al continentului african, comerţul direct ajungând la peste 200 de miliarde de dolari în 2019, potrivit ambasadei Chinei la Dakar.

Printre participanţi se numără pr

- Advertisment -

Must Read

Turcii vor să scoată bani din Dracula

0
Primarul localității Tokat din Turcia, Eyüp Eroğlu, a spus că în cadrul lucrărilor de restaurare a castelului Tokat, temnițele în care a fost ținut...

China face o Lună artificială