Într-o anchetă uriaşă, intitulată ”În război cu adevărul”, The Washington Post dezvăluie eşecuri succesive ale guvernelor americane în Afganistan, transmite RFI.
Totul se bazează pe aproape 2.000 de documente aparţinând Inspecţiei Generale Speciale privind reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), înfiinţată în 2008 cu scopul de a ancheta cheltuieli abuzive legate de această ţară, documente obţinute după trei ani de recursuri în justiţie şi numite de presă imediat „Afghanistan Papers”, o trimitere la „Pentagone Papers”, dezvăluite în 1971, cu privire la Războiul din Vietnam, relatează AFP, preluat de News.ro, care prezintă principalele dezvăluiri.
Interviuri realizate de Sigar arată că oficiali politici din Statele Unite au dat asigurări în mod public, din 2002, că se înregistrau progrese împotriva insurgenţilor în Afganistan, dar că recunoşteau contrariul în privat.
Interviurile cu aceşti oficiali implicaţi în efortul de război din Afganistan evocă un buget cheltuit fără control, într-o ţară fără un guvern central puternic, ceea ce a alimentat o corupţie generalizată şi a determinat populaţia să respingă coaliţia internaţională (ISAF) şi să se îndrepte către talibani.
Într-o notă de serviciu întocmită de către Donald Rumsfeld, adresată asistenţilor săi, fostul secretar al Apărării (2001-2006) scria ”poate că sunt nerăbdător. De fapt ştiu că sunt un pic nerăbdător. Nu vom mai retrage niciodată armata americană din Afganistan, dacă nu ne asigurăm că se întâmplă ceva care să furnizeze stabilitatea care ne va permite să plecăm”. ”Help!” (”Ajutor!”), conchidea el.
Potrivit Washington Post, aceste documente arată că Guvernul nu a găsit ”niciodată răspuns la aceste tergiversări”. În consecinţă, pe teren, trupele americane nu ştiau să distingă inamicul de aliat. Din 2001, peste 775.000 de militari americani au fost staţionaţi în Afganistan. Dintre ei, 2.300 au fost ucişi, iar 20.589 au fost răniţi în luptă, potrivit datelor Departamentului Apărării.