Afacerile serviciilor secrete și aiuritorul domn Cioloș

0
184

Luni, 4 februarie. Dacian Cioloș, invitat la emisiunea ”Starea nației” a lui Dragoș Pătraru. O oră și patruzeci de minute de interviu pe multiple teme: politică, economie, asistență socială, educație, sănătate, externe, alegeri șamd. Fostul premier e în vervă, are soluții pentru toate, de la schimbări de legi la modificarea Constituției. Vorbește de oameni noi în politică. Dacă va ajunge din nou la guvernare, promite să ia în cabinet jumătate din candidații actuali ai USR-PLUS pentru Parlamentul European. Promite să stea mai mult prin țară după ce va fi ales europarlamentar, pentru că așa i se pare normal. Știe cu precizie tot ce trebuie făcut pentru relansarea economiei, a agriculturii, cu pensiile șamd. Promite, promite, promite. Relatează cum s-a luptat cu granzii Europei în numele României.
Doar spre final i se rupe, brusc, filmul, cînd e întrebat frontal ce părere are despre dreptul serviciilor secrete de a face afaceri, scrie Inpolitics.
Se înmoaie și chiar se bîlbîie ușor.
”Să facă business?”
”Da, să facă afaceri”.
”Mmm, nu știu…”.
Pare mirat să audă de la moderator că serviciile de la noi au dreptul prin lege să facă business, că o firmă de a lor poate acționa pe piața liberă, participa la licitații etc.
Cu voce moale, răspunde într-un tîrziu: ”Nu cred că e OK și nu știu cum e în alte țări civilizate, în ce fel funcționează serviciile secrete din punctul ăsta de vedere. Dar…nu, nu cred că e OK”.
Moderatorul nu se lasă: ”Și înțeleg că veți face ceva în sensul ăsta?”
Pauză.
”Da, dar trebuie să văd despre ce este vorba, nu știu ce ar căuta firma aia pe piața liberă…”
”Păreți surprins, nu știați că SRI face business?” insistă Pătraru.
Răspunsul lui Cioloș: ”Nu, nu știam”.
Case closed, cum ar fi spus legendarul Șoric.