spot_img
22 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăAnalizeAfacerea Trump-Polonia: Soldați contra comenzi de avioane

Afacerea Trump-Polonia: Soldați contra comenzi de avioane

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE BARTOSZ DUDEK

Cu un spectacol aviatic deasupra Casei Albe l-a întâmpinat Donald Trump pe omologul lui polonez Duda. Această rară onoare pecetluieşte cea mai nouă „afacere” de tip Trump. Profitul este bilateral.

- Advertisement -
Adrzej Duda şi Donald Trump la Casa Albă

Adrzej Duda şi Donald Trump la Casa Albă

Statele Unite ale Americii îşi intensifică prezenţa militară în Polonia. Americanii anunţă suplimentarea contingentului militar de la 1.000 la 5.500 de soldaţi. Decizia preşedintelui Donald Trump rămâne însă sub aşteptările Poloniei. Nu va exista niciun „Fort Trump” de tipul unei baze militare permanente, după modelul celei de la Ramstein, din Germania. Se va stabili, în schimb, o reţea de puncte logistice şi depozite de armament greu, care, în caz de nevoie, ar facilita transferul rapid al trupelor. Dovadă în acest sens este şi alegerea locaţiei pentru comandamentul militar al trupelor nord-americane.

- Advertisement -

Prezenţa soldaţilor va fi asigurată, ca şi până acum, prin „principiul permanent al rotaţiei”. Washingtonul semnalizează astfel că vrea să respecte acordul NATO-Rusia din 1997. În acel moment, Rusia accepta aderarea statelor din centrul şi estul Europei la NATO în schimbul garanţiei oferite de liderii alianţei, potrivit căreia pe teritoriul acestor state nu vor staţiona pe termen lung efective militare numeroase. 

Soldaţii în schimbul unor comenzi de avioane

Bartosz Dudek

Bartosz Dudek, șeful redacției DW în limba poloneză

Suplimentarea efectivelor cu 1.000 de soldaţi şi caldele cuvinte adresate preşedintelui Poloniei Andrzej Duda au un preţ piperat. Polonia va cumpăra din SUA 32 de avioane de vânătoare, supra-moderne, de tip F35. Un mic spectacol aviatic chiar deasupra Casei Albe, unde din 2001 este în vigoare o interdicţia de zbor, corespunde exact gustului negustorului şef Donald Trump. Şi obligaţia contractual asumată de Polonia de a cumpăra anual gaz lichefiat în valoare de 8 miliarde de dolari este consemnată în „dealul” bilateral. Raportat la numărul soldaţilor, afacerea este chiar una de miliarde.

Şi totuşi, declaraţia de intenţie pentru aprofundarea cooperării militare, semnată de Donald Trump şi omologul său polonez Andrzej Duda la Washington, reprezintă un succes al diplomaţiei poloneze. Ca peste tot în occident, după al Doilea Război Mondial, prezenţa trupelor americane echivalează cu o poliţă de asigurare politică şi de securitate împotriva unor potenţiali agresori. Chiar dacă prezenţa – precum cea din trecut, din Berlinul de Vest – are, militar vorbind, mai degrabă un caracter simbolic. Siguranţa Poloniei este în interesul Germaniei şi al întregii Uniuni Europene. Astfel, aprofundarea cooperării militare polonezo- americane devine o veste bună şi pentru ceilalţi parteneri din NATO şi UE.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img