spot_img
21 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăArmataAfacerea rachetelor Patriot va costa România peste 3 miliarde de euro: Bucureștiul...

Afacerea rachetelor Patriot va costa România peste 3 miliarde de euro: Bucureștiul a mai comandat un sistem de rachete pe care nu le-a folosit și nici modernizat

-

Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă a anunțat că România dorește să achiziționeze anul acesta un sistem de rachete Patriot, destinare apărării antiaeriene — împotriva atacurilor aeriene și cu rachete.În 2004, România a mai cumpărat sisteme de rachete care nu au fost nici modernizate, nici măcar folosite în exerciții un deceniu, scrie Sputnik.

- Reclama -

Din cele expuse lapidar de generalul Ciucă ar rezulta că investiția în sistemul Patriot nu face parte din cei 2% din PIB destinat apărării, ci ar fi un cost suplimentar. Costurile unui asemenea sistem, asemănător cu cel comandat de Polonia, celălalt avanpost estic NATO, ar putea trece de 3 miliarde de euro, adică peste 2% din PIB. Polonia a negociat achiziționarea unui sistem Patriot (cu opt baterii) cu 5 miliarde de dolari.

Deficitul la contul de pensii este de circa 4 miliarde de euro pe an.

De menționat că, imediat după intrarea în NATO, în 2004, România a mai cumpărat un sistem de rachete Hawk (8 baterii cu 213 rachete) din Olanda, un model mai vechi, ele urmând a fi modernizate până în 2012, fapt care nu s-a întâmplat. Rachetele nu au fost folosite nici măcar în exerciții până în 2012, susține Sputnik.

Rachetele Patriot folosite de americani începând cu anii 80, sunt produse de concernul Raytheon, o companie care are afaceri de peste 20 miliarde de euro anual cu armata americană. În iulie 2016, Polonia a semnat un contract de 5.6 miliarde USD cu Raytheon pentru baterii Patriot.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...