spot_img
9.2 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăActualitateAFACEREA GAZELOR DIN MAREA NEAGRĂ/Radio Europa Liberă: Cum a ajuns o companie...

AFACEREA GAZELOR DIN MAREA NEAGRĂ/Radio Europa Liberă: Cum a ajuns o companie de stat să plătească un miliard de dolari pe o concesiune dată gratuit tot de statul român

-

Societatea națională Romgaz face ultimii pași pentru ca la începutul anului viitor să intre propriu-zis în posesia a 50% din platforma continentală Neptun Deep, zonă unde se estimează că ar fi cea mai mare concentrație de gaze din Marea Neagră.Acordul încheiat de Romgaz, după ce conducerea companiei de stat a anunțat bursa autohtonă despre acordul de cumpărare încheiat cu Exxon-ul, urmează să intre în vigoare de la începutul anului 2022,Exxon va primi 1,06 miliarde de dolari, iar Romgaz se va alege cu 50% din Neptun Deep, perimetru unde ar fi gaze de minimum 40 de miliarde de dolari, asta la prețul actual al gazelor. Cealaltă felie de 50% este deținută de OMV Petrom, companie unde statul este acționar minoritar cu 20%, transmite Radio Europa Liberă.

CE SPUNE DESPRE AFACERE REL:

- Advertisement -

La sfârșitul lui 2000, când începuse goana după gazul de pe platforma românească a Mării Negre.

În luna noiembrie 2000, executivul condus atunci de premierul Mugur Isărescu aproba Hotărârea de Guvern nr. 1.233 prin care perimetrul denumit atunci XIX Neptun (mai este denumit și Neptun II sau Neptun Deeep) era concesionat pentru 30 de ani către două companii: Petrom și Elf Aquitaine.(…) Tot în 2008, Exxon cumpără de la francezii de la Total dreptul de concesiune pe 50% din platforma continentală Neptun Deep și devin asociați ai Petrom în această zonă. Valoarea tranzacției nu a fost făcută niciodată publicității.(…)

- Advertisement -

Specialiștii se tem că investițiile Romgaz să nu fie inutile și gazul din Marea Neagră să nu rămână o himeră. „Îngrijorarea mea este legată de faptul că acel gaz nu intră în piață. Dacă Legea offshore nu ar fi fost scrisă așa cum a fost scrisă în 2018, probabil că acum am fi avut deja primele molecule intrate în piață și ar fi fost un lucru foarte bun anul acesta, când avem o problemă cu oferta de gaz din piață. Presupunând că se va schimba legea offshore, am putea să avem peste câțiva ani primele molecule în piață, dar acum, se schimbă doar niște hârtii”, spune Ana Otilia Nuțu, expertul EFOR în energie.

Și profesorul universitar Radu Mușetescu, de la Academia de Studii Economice (ASE), spune pentru Europa Liberă că fiabilitatea proiectului Neptun Deep, cu Romgaz în parteneriat cu OMV Petrom, „va depinde foarte mult de modul în care Parlamentul României va modifica Legea offshore pe baza căreia se va putea calcula fiabilitatea și rentabilitatea financiară. OMV Grup a anunțat deja că decizia sa de anul viitor cu privire la operarea acestui proiect depinde de ce formă va avea legea”.

Și totuși, gazele din Marea Neagră vor fi exploatate în 2022

La finalul acestui an, lucrările proiectului MGD (Midia Gas Development – Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia) din Marea Neagră vor fi finalizate de compania Black Sea Oil & Gas SA. Această societate este deținută de americani de la Carlyle, unul dintre cei mai mari fonduri de investigaţii din lume, conform raportărilor societății.

Deși reprezentanții companiei au anunțat inițial, pentru sfârșitul anului 2021, startul exploatării propriu-zise, din ultimele date obținute de Europa Liberă, exploatarea va începe în 2022.

„Jumătate din gazele care vor ieşi la suprafaţa din proiectul de mică adâncime din Marea Neagră derulată de americanii de la Black Sea Oil and Gas (BSOG) vor fi achiziţionate de francezii de la ENGIE, grup care la nivel local este cel mai mare distribuitor de gaze”, au mai anunțat reprezentanții companiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img