spot_img
32.9 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăActualitateAfacerea exportului grâului ucrainean falimentează agricultorii români

Afacerea exportului grâului ucrainean falimentează agricultorii români

-

România și alte cinci state UE vor compensații pentru daunele suferite din cauza faptului că grâul ieftin din Ucraina, rămas pe teritoriu european,  afectează propriile lor vânzări. Ele cer Comisiei Europene o soluție rapidă și exportarea grâului ucrainean catre destinația sa finală, anume Africa, transmite. 

Intr-un document văzut de RFI, șase state UE cer asistență europeană în afacerea grâului și cea a porumbului ieftin din Ucraina care au intrat pe piața europeană fără a respecta normele de calitate și perturbând concurența. 

- Advertisement -

Documentul a fost redactat de diplomați polonezi. El este semnat și de Ungaria, România, Bulgaria, Slovacia și Cehia și este prezentat în cadrul reuniunii miniștrilor UE ai agriculturii la Bruxelles, în 30 ianuarie. 

Situația actuală este o consecință a facilitării importurilor din Ucraina în UE, printre care și abolirea taxelor vamale pentru durata unui an, se arată în document.

Cu toate că statele amintite susțin efortul de a ajuta Ucraina în fața agresorului rus, acestea atrag atenția că producătorii europeni de cereale suferă consecințe nedorite. 

Se cer măsuri urgente întrucât, se spune în document, agricultura europeană a suferit deja și alte perturbări cauzate de acest război, cum ar fi creșterea prețului la carburant și la fertilizanți. 

Același semnal de alarmă îl trăgea și eurodeputatul român Daniel Buda care interpela Comisia Europeană în 9 ianuarie și se lovea atunci de o atitudine placidă a DG Agricultură.

Intr-adevăr, Comisia nu are răspuns la această problemă acum. E clar că o parte din acțiunile din piața agricolă europeană scapă de sub controlul comunitar și că profitul unor companii a crescut de când procesatorii europeni cumpără grâu mai ieftin – cel din Ucraina. Tot ei se plâng însă de calitatea proastă a grânelor. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img