spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriAfacerea Codului Silvic: Jaful pădurilor

Afacerea Codului Silvic: Jaful pădurilor

-

Modificările Codului Silvic, care se vor discuta zilele acestea în Parlament, sunt doar superficiale şi nu vor rezolva problema tăierilor ilegale, potrivit unui comunicat al WWF România, remis, joi, AGERPRES.

- Reclama -

Sectorul silvic are nevoie de o reformă fundamentală şi nu de nişte „petice” menite doar „să arunce praf în ochii Comisiei Europene şi ai societăţii civile”, cred reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale.

- Advertisement -

„De zeci de ani silvicultura românească vinde pădurea sub forma unui volum, estimat grosier, al arborilor înainte de a fi recoltaţi şi nu este preocupată să controleze cantităţile de lemn care ies din pădure. Este legiferată astfel o zonă gri care nu poate fi niciodată controlată. Asta nu este altceva decât o „inginerie” prin care dispare lemnul din pădurile Romaniei. De aceea cerem Parlamentului asumarea unei soluţii reale, fără jumătăţi de măsură. Nu mai putem să ne prefacem că facem!”, a afirmat Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri WWF România.

WWF propune modificări fundamentale ale Codului Silvic în trei mari direcţii.

- Advertisement -

În primul rând, ar trebui schimbat modul în care ne vindem lemnul din pădure pentru că realitatea este că nu ştim cât lemn se taie de fapt în România. Acum el e vândut „pe picior”, direct în pădure, iar plata se face în avans, pe baza unor estimări care care nu pot garanta oficial erori mai mici de 20% şi care lasă loc furtului cu acte în regulă. WWF spune că plata pentru lemnul tăiat ar trebui făcută după ce acesta a fost măsurat sub formă de buşteni, lemn de foc sau tocătură, adică după ce ştim cu exactitate ce cantitate vindem.

A doua problemă fundamentală a sistemului este legată de modul în care ne păzim pădurile. Acum, doar 1% dintre transporturile de lemn sunt verificate la ieşirea din pădure. Mai mult, chiar şi aceste verificări sunt făcute fără o strategie clară şi transparentă, care să ţină cont de zonele de risc unde ar putea avea loc exploatări ilegale.

„Să nu uităm nici de contextul în care ne aflăm şi de faptul că cei care fac ilegalităţi şi-au schimbat modul de lucru: dacă acum 10 ani tăiau fără restricţii versanţi întregi, iar până de curând făceau transporturi multiple cu aceleaşi documente, acum îşi încarcă camioanele cu mai mult lemn decât declară în acte, ştiind că se expun unor riscuri minore”, se mai arată în comunicat.

Pentru a închide această portiţă, WWF propune introducerea amprentei grafice digitale unice şi a sistemului de măsurare digital. Acestea sunt sisteme moderne care detectează imediat transporturile multiple sau supraîncărcarea camioanelor. Ele presupun o scanare a transportului de lemn ce criptează modul unic în care lemnul este aşezat în camion utilizând inteligenţa artificială. Este similară recunoaşterii faciale. Orice alt mod de aşezare a lemnelor în camion, fie că e vorba de alt transport sau de o încărcare ulterioară, va putea fi uşor de semnalat în cazul verificărilor.

Cel de-al treilea element esenţial care trebuie schimbat se referă la felul în care pot fi traşi la răspundere cei care fac să dispară lemnul din pădurile României. Problema de bază este că acum nu se consideră infracţiune dacă faci fraudă în acte şi declari că transporţi mai puţin lemn decât ai de fapt în camion. Ar trebui introduse sancţiuni proporţionale cu gravitatea faptelor, care să-i descurajeze pe cei ce fac să dispară lemnul din pădure.

Reprezentanţii WWF mai spun că au trimis deja autorităţilor un document cu propuneri de modificare a Codului Silvic şi a participat la toate discuţiile de la Ministerul Mediului şi de la Camera Deputaţilor pe această temă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img