spot_img
-0.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăUncategorizedAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei: Snowden ar trebui să se poată apăra...

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: Snowden ar trebui să se poată apăra invocând interesul dezvăluirilor sale pentru public

-

Fostul consultant al Agenției de Securitate Naționale americane (NSA) Edward Snowden ar trebui să aibă dreptul de a se apăra în fața justiției americane invocând interesul dezvăluirilor sale pentru public, a estimat marți, la Strasbourg, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), relatează AFP, transmite Agerpres.

Legea în baza căreia sunt formulate acuzațiile împotriva lui Snowden în SUA nu îi permite acestuia să invoce ‘interesul general’, au afirmat parlamentarii din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Snowden ar trebui să poată să se întoarcă acasă ‘fără teamă că ar putea fi urmărit penal în condițiile în care nu i se permite să invoce excepția de interes general’, se arată în rezoluția APCE.

Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, a salutat poziția APCE într-o teleconferință, în cadrul unei dezbateri organizate marți la sediul Consiliului Europei pe marginea sesiunii plenare a Adunării Parlamentare.

‘Dacă nu te poți apăra prin invocarea argumentului dezvăluirii de informații de interes general, nu poți avea un proces echitabil’, a declarat fostul consultant al NSA, care a dezvăluit amploarea sistemului de supraveghere american.

Statele Unite ale Americii au statut de observator la Consiliul Europei, a cărui principală misiune este de a apăra drepturile omului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img