Home Analize Adrian Năstase: Se pare că reîncep cercetări pentru diverși viruși sau substanțe...

Adrian Năstase: Se pare că reîncep cercetări pentru diverși viruși sau substanțe chimice, neurologice cu efecte letale în masă

0

Fostul premier Adrian Năstase zugrăvește un tablou sumbru viitorului an, avertizînd, într-o analiză pe blogul propriu, că 2023 va aduce o serie de agravări ale situației internaționale, incluzînd un nou virus letal, după Covid 19, în timp ce criza energetică ”va lăsa deoparte democrația”, conform Inpolitics.

”Cred ca anul viitor vom trai intr-o spirala accentuata a tensiunilor si conflictelor internationale. Conflictul din Ucraina nu se va incheia prea rapid. El este un nou poligon de incercare pentru relatiile dintre marile puteri. Practic, dupa mai bine de 100 de ani de la destramarea, dupa Primul razboi mondial, a celor trei mari imperii – tarist, otoman si austro-ungar, observam redesteptarea unor tendinte expansioniste din partea celor trei – Rusia (in estul Europei), Turcia ( in Marea Neagra si in statele turcofone ale URSS) si Austria (incercand sa ajunga din nou la Marea Adriatica, prin Croatia.`). Din pacate, Romania este, inca o data, la incrucisarea acestor noi linii strategice. In plus, se contureaza tot mai puternic, transformarea competitiei americano-chineze in adversitate si conflict potential. Rusia deocamdata “sangereaza” din cauza razboiului din Ucraina dar isi va pastra valoarea de intrebuintare datorita resurselor sale naturale imense. Tensiunile dintre marile puteri dar si motive specifice, in diferite zone ale lumii, vor putea duce, din nou la asa numitele “razboaie locale”, desfasurate prin proxy, prin intermediari.

Problemele de aflux de populatie spre zonele mai bogate ale lumii se vor acutiza, atat din motive de involutie economica, in special in zone din Africa (unde sunt tari falimentare sau aproape de faliment – Zimbabwe sau Nigeria, de exemplu). Oricum, se preconizeaza o scadere a cresterii economice globale de la 6% in 2021 la 2,7% in 2023 si o crestere a inflatiei la nivel global, de la 4,7% in 2021 la 8,8% in 2022 cu o eventuala scadere in anul viitor. Este evident ca saracia s-a accentuat in multe regiuni. Spre exemplu, nivelul saraciei extreme a crescut in Africa de la 19% in 2014 la 26% in 2021/2022. La aceste involutii economice se adauga si felul “nefericit” in care s-au incheiat unele conflicte (in Irak, Siria, Lybia, Afganistan, etc) sau unele revolutii “colorate”. Marile puteri au o anumita responsabilitate pentru ceea ce inseamna acum rundele succesive de migratii spre Occident.

Se vor accentua si alte crize. Criza energetica, spre exemplu. Batalia pentru petrol lasa deoparte democratia. Mantra “democratiei” nu mai este interesanta atunci cand este vorba de petrolul Arabiei Saudite sau al Venezuelei. Vestea intelegerii dintre putere si opozitia din Venezuela “a cazut ca un traznet”. Maduro incepe sa fie frecventabil in conditiile in care in urma acestui acord, Chevron isi reia activitatile petroliere in Venezuela. 

Crizele din domeniul sanatatii incep sa aiba un caracter strategic (covid, dar si influenta in domeniul alimentar a gripei aviare). In plus, se pare ca reincep cercetari pentru diversi virusi sau substante chimice, neurologice cu efecte letale in masa. Violente acuzatiile Rusiei conform carora americanii subventionau diverse laboratoare de cercetare de acest gen in vecinatatea noastra, in Ucraina. Probabil ca sunt acuzatii fara temei…

In timp ce puterea de cumparare va scadea in lumea occidentala iar in tari din Asia, Africa, America latina saracia se va accentua, starea de conflict general va duce la profituri imense pentru industria de armament din unele tari. S-a propus chiar ca tarile NATO sa`-si ridice contributia pentru inarmare la 3% din PIB. 

In paralel, tari care si-au realizat obiectivele din epoca industriala vor finanta in continuare ONG-uri care sa paralizeze obiective din domeniile energetice, siderurgice etc din tari in tranzitie”,

Anul 2023 va fi un an electoral in unele tari europene si pre-electoral in altele (inclusiv in Romania, SUA si state din Europa). Din aceste motive, functionalitatea UE va fi afectata, sentimentele euro-sceptice vor creste, solidaritatea fata de teme importante va fi stirbita iar fisurile institutionale vor fi tot mai puternice. ONU ne va oferi, in continuare, discursuri bine scrise.

Asa incat, la aceste sarbatori de sfarsit de an, putem fi optimisti: “Se poate si mai rau!”” mai scrie Năstase.

Ad

Exit mobile version