Home Analize Administrația și Bordelul: Doar gradele ”bat” un oral de succes CONTROVERSA ZILEI...

Administrația și Bordelul: Doar gradele ”bat” un oral de succes CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

0

de Andrei Bădin

Dacă vrei să schimbi ceva într-o Primărie trebuie să vii cu oameni pregătiți din timp care să răspundă întrebărilor comunității, să știe cum se face și cum se desface, să cunoscă bugetele, să aibă experiență administrativă solidă, nu trei postări pe facebook copiate de nu știu unde și 2 vizite în Praterul vienez, la Schweizerhaus. Oameni care să știe și sculați noaptea din somn raportul de investiții pentru fiecare proiect.

Nici un partid din România nu are însă experiență administrativă de fapt. Punctual, poate, au încropit din mers în ani ceva echipe, dar per total nu există o viziune de dezvoltare decât pe ici pe colo și nu în părțile esențiale.

Regionalizarea, zonele metropolitane, comasarea primăriilor mici, descentralizarea sunt bune uneori ca sloganuri în campania electorală, dar toți ”uită” după deoarece o primărie de comună ține captive zeci de familii care dacă nu mănâncă și gura lor ceva nu muncesc pentru Partid (indiferent ce culoare are el și dacă vine o ofertă ”interesantă” schimbă într-o noapte tricoul roșu cu cel galben și viceversa).

Știu că îmi veți da exemplul Clujului. Da, dar Clujul are un buget imens, iar dezvoltarea lui a dus la supraaglomerare și la prețuri care bat de departe Capitala, dar nu toți clujenii muncesc în IT. Da, îmi veți da exemplul Oradiei. Da, dar dacă mergeți prin municipiu găsiți, de fapt, 2 orașe: unul dezvoltat și unul care nu are străzi asfaltate. Dezvoltarea s-a făcut pe verticală, nu pe orizontală. Da, s-a făcut ceva, dar nu ca o strategie gândită pe termen mediu și lung, ci doar pe o perioadă scurtă.

Și, nu în ultimul rând, trebuie o debirocratizare urgentă a accesării fondurilor europene și de presiuni pentru ca Bruxellesul să înțeleagă că prioritățile marilor metropole europene nu sunt și cele ale majorității orașelor românești care sunt cu 30 de ani în urmă și implicit pe un alt palier de dezvoltare. Pas cu pas, vorba unui clasic în viață!

România are nevoie de o Școală politică și administrativă pe modelul francez sau oricare e considerat mai potrivit, dar are urgentă nevoie….Nu de tovarăși și tovarășe care și-au cumpărat diplomele de ici și colo, dar care în realitate știu că nu știu nimic. Iar SNSPA-ul bucureștean s-a dovedit doar un bordel unde doar gradele ”bat” un oral de succes. 

Da, Fritz e simpatic. Allen de la Brașov are și el șarmul lui. Nicușor e mai șters și mult prea ”exersat” în combinații imobiliare, dar are ceva experiență. Dar nici unul nu are în spate o echipă care să știe administrație. În mod normal în pre și apoi în campanie trebuiau să vină cu arhitectul șef, economistul șef, șeful parcurilor, șeful transporturilor șamd care să ne deseneze coerent ce au în cap. Nici unul de la stânga la dreapta și viceversa nu are o echipă care să aibă un proiect coerent.

Ca atare: să nu aveți iluzii ca să nu aveți deziluzii…Nu sunt defetist, doar realist!

Ad

Exit mobile version