spot_img
28.1 C
București
marți, septembrie 10, 2024
AcasăDezvaluiriAdevărata țintă în scandalul Oracle

Adevărata țintă în scandalul Oracle

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

O știre candidînd la titlul de mega-bombă a explodat azi în media: unul dintre cei mai reputați manageri privați din România, CEO Oracle, e luat la puricat de către DNA, la pachet cu marea companie americană. Primele speculații s-ar îndrepta, în principiu, către apropiata vizită la Trump a lui Klaus Iohannis. E probabil, însă, conform unor informații intrate în posesia noastră, să fie mult mai mult de atît.

Procurorii DNA au descins azi atît la sediul companiei Oracle, cît și la domiciliul directorului general Sorin Mîndruțescu, unde au loc percheziții. Acuzațiile nu sunt încă formulate oficial, dar se vorbește de fapte grele, corupție în mediul privat și luare de mită.

Mîndruțescu e un personaj foarte greu: pe lîngă calitatea de șef al unei multinaționale, el este preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea și a fost președinte al Camerei Americane de Comerț în România. În plus, el este și ambasador al organizației Re-Patriot, care grupează nume grele din business, dar este considerată și foarte apropiată de SRI.
În urmă cu opt ani, el s-a aflat pe lista scurtă, reală, de potențiali premieri ai lui Traian Băsescu, într-un moment în care scaunul lui Emil Boc se clătina puternic. Nu a fost să fie.

Pe 10 iulie, Mîndruțescu iese brusc la rampă cu un interviu-fluviu în ziarul ”Adevărul” în care vorbește foarte mult despre sine, ca un fel de prezentare personală, amintește de povestea cu numirea ca premier și, finalmente, își manifestă deschiderea către intrarea în politică.

În următoarele zile, el se ocupă, în calitatea sa de director, de organizarea Festivalului de Film și Istorii de la Rîșnov, o manifestare anuală nu foarte mediatizată, dar la care participă nume de maximă greutate, de la șefi ai serviciilor secrete, ai armatei și ambasadori ai marilor puteri pînă la afaceriști de top, președinți de bănci, grei ai Bisericii, șefi ai NATO, artiști ori oameni de cultură.
Anul acesta, spre exemplu, la ”Davosul românesc” au participat ambasadorul SUA, Hans Klemm, atașatul militar al ambasadei SUA, colonelul Scott Weston, ambasadorul Israelului, David Saranga și mulți alții, moderator al unor dezbateri fiind însuși Mîndruțescu, directorul festivalului.

După doar cîteva zile de ședere în această companie prestigioasă, mai precis azi, Mîndruțescu și compania sa sunt călcați de DNA.
Primul gînd e că cineva ar vrea să-i strice feng-shui-ul lui Iohannis fix înaintea vizitei la Trump.
Foarte probabil e mai mult de atît, însă.
Conform unor informații intrate în posesia noastră, dosarul lui Mîndruțescu e ceva mai vechi, de el ocupîndu-se un procuror controversat, adus de Kovesi în DNA acum cîțiva ani la cererea cuplului Coldea/Dumbravă și care a avut pe mînă unele cazuri mai mult decît spectaculoase. Conform acelorași surse, datele din dosar ar permite ”împachetarea” rapidă a lui Mîndruțescu, în doar cîteva zile, fără a se opera arestări și fără a implica, însă, și compania Oracle.
Un dosar pe persoană, dacă putem spune astfel.

Cel care ar fi ținta acestui dosar repus pe tapet după vreo doi ani de lîncezire? Conform surselor noastre, Klaus Iohannis însuși.
Mîndruțescu ar face parte din cercurile de business apropiate de regimul Iohannis – poate chiar intra în vederile sale politice pentru cel de al doilea mandat -, iar necazurile cu DNA au menirea de a da un semnal puternic către toți cei aidoma lui care se pregătesc să intre în dispozitiv de campanie pentru prezidențiale. Altfel spus, li se arată pisica sprijinitorilor actualului președinte prin atacul dat la unul dintre cei mai grei oameni din business, pentru a înțelege cît mai clar mesajul.
O campanie similară a derulat DNA și în vara-toamna lui 2014, cînd, pe lîngă figurile politice grele arestate, au fost săltați o serie de oameni de afaceri cu nume puțin cunoscute de marele public, dar cu roluri foarte importante în campanii. Și atunci, s-a dorit paralizarea unor cercuri apropiate de un anumit candidat prezidențial, în beneficiul altuia.
O strategie care, din păcate, s-a împămîntenit în jocul politic de la noi de-a lungul anilor și care, iată, dă semne că s-a declanșat ”oficial” și pentru următoarele alegeri. Un caz de urmărit cu mare atenție în zilele care vin, spunem noi. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img