spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăFapt DiversAcordarea Ursului de Aur iranianului Jafar Panahi, salutată de presa internațională drept...

Acordarea Ursului de Aur iranianului Jafar Panahi, salutată de presa internațională drept o victorie a libertății de expresie

-

Acordarea prestigiosului premiu Ursul de Aur regizorului iranian Jafar Panahi pentru filmul ‘Taxi’ a fost salutată duminică de presa internațională drept o victorie a luptei pentru libertatea de expresie, în ultima zi a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, scrie AFP, transmite Agerpres.
Prin acordarea premiului pentru cel mai bun film al festivalului peliculei ‘Taxi’, o cronică a societății iraniene contemporane din perspectiva unui șofer de taxi din Teheran, juriul Berlinalei a plasat în lumina reflectoarelor un cineast căruia îi este interzis să lucreze în țara sa și să meargă în străinătate, notează sursa citată.
‘Sunt cu adevărat fericit pentru mine și pentru cinematografia iraniană, însă niciun premiu nu valorează mai mult ca posibilitatea ca filmele mele să fie văzute de compatrioții mei”, a declarat regizorul Jafar Panahi, potrivit agenției Ilna, citată de AFP.
‘Taxi’ este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Jafar Panahi realizat, prin sfidarea regimului, după arestarea sa în 2010 în timp ce pregătea un film despre manifestațiile împotriva realegerii contestate a președintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad.
„Oamenii de la putere ne acuză că facem filme pentru festivalurile străine. Ei se ascund în spatele zidurilor politice și nu spun că filmele noastre nu au primit niciodată autorizația de difuzare în cinematografele iraniene”, a mai spus cineastul iranian, premiat de nenumărate ori în străinătate, potrivit AFP.
Jafar Panahi „a creat o scrisoare de dragoste dedicată cinematografiei, filmul său mustește de dragoste pentru această artă, pentru comunitatea sa, pentru țara sa și pentru public”, a declarat sâmbătă seară regizorul și producătorul american Darren Aronofsky, președintele juriului de la Berlinală, în discursul de prezentare a filmului câștigător.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a salutat acordarea Ursului de Aur regizorului iranian, considerând decizia ‘un semnal important pentru libertatea artei’.
Spiegel Online a scris că Ursul de Aur a transmis „un mesaj important împotriva restricțiilor în artă”, considerându-l un „triumf pentru libertatea de expresie”.Publicația specializată The Hollywood Reporter a calificat acordarea Ursului de Aur regizorului iranian ‘drept o victorie în același timp pentru cinema și libertatea de artistică’.
Cotidianul german Süddeutsche Zeitung a subliniat că filmul merita această recompensă nu doar pentru dimensiunea sa politică, dar și pentru calitățile artistice ale acestei opere spirituale și ingenioase. Jafar Panahi a arătat cum un observator inteligent și comic poate face un film emoționant cu mijloacele cele mai rudimentare, a mai scris cotidianul german, potrivit AFP.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img