spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăAnalizeA sosit timpul Kurzilor? CINE PIERDE ȘI CARE E JOCUL STRATEGIC?

A sosit timpul Kurzilor? CINE PIERDE ȘI CARE E JOCUL STRATEGIC?

-

În trecut, acest popor cu peste 40 de milioane de suflete a ratat întâlnirea cu istoria, a fost mereu sacrificat de cei puternici și incapabil de a se uni în momente cheie. 

Casa Albă a cerut vineri renunțarea la referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat pentru 25 septembrie în ciuda opoziției Bagdadului, apreciind că acesta ar fi „provocator” și „destabilizator”, transmite AFP.

Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenței acestei regiuni autonome din Irak.

Astăzi, 5 milioane de kurzi irakieni speră să obțină independența în referendumul  din 25 septembrie, scrie Courrier International conform RFI:

Regiunea autonomă a Kurdistanului irakian pare a fi singulară în lumea arabo-musulmană: promovează democrația, egalitatea de gen, se proclamă seculară și își menține prietenia cu Israelul.

Confruntată cu amenințarea Daech, după înfrângerea trupelor irakiene, armata kurdă, Peshmerga (în traducere „cei care merg la întâlnirea cu moartea”) a apărut ca unicul recurs. Acest popor, care de mult timp nu avea „alți prieteni decât munții”, s-a făcut util în ochii gigantului american, în speranța de a obține aprobarea sa pentru independență.

Regiunea autonomă cunoscută sub numele de „celălalt Irak” a reușit să funcționeze destul de bine din punct de vedere economic. A întreținut alianțe aproape nefirești cu Turcia și Iran, două țări care ar putea avea multe de pierdut din cauza unui stat kurd independent. 

Puterea centrală irakiană, cu care autoritățile kurde se află încă în conflict pentru împărțirea veniturilor din petrol, nu poate rămâne indiferentă dacă nordul își declară independența. În plus, rămân tribalismul și corupția printre liderii regiunii, care ar putea pune în pericol crearea noului stat.

Înconjurați de amenințările islamiste și de dușmani puternici, slăbiți de diviziunile interne, vor rezista kurzii în aventura lor independentistă? <Kurzii nu pierd niciodată, căci sunt stăpâni ai durerii lor>, scrie poetul kurd Salim Barakat. Și poate, și ai destinului lor

Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenței acestei regiuni autonome din Irak.

Vicepreședintele Parlamentului Kurdistanului, Jaafar Aimenky, care prezida ședința, a anunțat că referendumul va fi organizat la data prevăzută, în urma „unui vot cu unanimitatea celor 65 de deputați prezenți”.

În cursul săptămânii, marți, Parlamentul federal irakian a anunțat că a votat împotriva organizării referendumului privind independența, prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi.

Acest vot, a precizat președintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, ”îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului și să înceapă un dialog serios” cu autoritățile regiunii autonome, situată în nordul țării.

Bagdadul și premierul irakian Haider Al-Abadi au repetat mereu în ultimele luni că această consultare este contrară Constituției.

Turcia a avertizat joi că referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian, preconizat să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie, „va avea un preț”.

„Insistența (oficialilor kurzi) de a organiza acest referendum în pofida tuturor sfaturilor prietenoase va avea un preț”, a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, îndemnând autoritățile de la Erbil — capitala Kurdistanului irakian — să renunțe la această „abordare greșită”.

Turcia, care se confruntă cu tendințele separatiste ale kurzilor în sud-estul teritoriului său, se opune ferm organizării acestui referendum.

În comunicatul său, Ministerul de Externe turc salută votul de marți al parlamentului irakian împotriva acestui referendum.

La 25 septembrie, aproximativ 5,5 milioane de kurzi sunt chemați să voteze pentru sau împotriva independenței Kurdistanului irakian, care s-a bucurat de autonomie începând din 1991 și s-a extins de-a lungul anilor.

Oficialii kurzi susțin că o victorie a taberei „Da” nu va conduce la anunțarea imediată a independenței, ci le va permite să lanseze — de pe o poziție întărită — noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.

Referendumul, chiar dacă nu are caracter constrângător, a provocat de asemenea opoziție din partea Washingtonului, a capitalelor europene și mai ales a Turciei și Iranului, țări vecine cu Irakul, care se tem că un astfel de proces ar putea atrage aspirații separatiste pentru minoritățile kurde de pe teritoriul lor.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img