Home Externe A murit urmașul Regelui Mihai conform Constituției din 1923

A murit urmașul Regelui Mihai conform Constituției din 1923

0

A murit la Munchen Principele Johann Georg Michel de Hohenzollern, al şaptelea în ordinea de Succesiune la Tronul României, conform Constituţiei din 1923, care astăzi ar fi fost singurul urmaș pe linie masculină al Regelui Mihai.

Legăturile istorice ale Dinastiei române cu Familia de Hohenzollern au fost rupte după ce Radu Duda a încercat să-şi ia titlul de Principe de Sigmaringen prin înşelarea prinţului Friedrich Wilhelm, şeful casei princiare Hohenzollern-Sigmaringen, cas care a fondat Dinastia Română.

CITIȚI ȘI:EXCLUSIV/ DOVADA PUCIULUI DE LA CASA REGALĂ

Principele Johann Georg de Hohenzollern Johann Georg Carl Leopold Eitel-Friedrich Meinrad Maria Hubertus Mihai von Hohenzollern-Sigmaringen a murit la Munchen la vârsta de 83 de ani în urma unui stop cardiac. Alteţa Sa va fi înmormântat sâmbătă în cripta familiei din Palatul Sigmaringen.

În Constituţia din 1923 se prevedea obligativitatea ca succesorul la tron să fie ales numai pe linie masculină, iar Regelui Mihai I i-ar fi urmat până vineri prinţul Karl Friedrich de Hohenzollern datorită faptului că fostul Suveran are doar fete și ambii nepoți, Nicolae și Mihai, au fost excluși din linia de succesiune.

Linia de succesiune vine din prinţul Wilhelm (nepotul lui Carol şi fratele mai mare al lui Ferdinand) care a renunţat, în 1888, la tronul României.

Pe 30 decembrie 2007, Regele Mihai a promulgat însa noul statut al Casei Regale, prin care pe tron poate urca şi prima femeie născuta, în cazul de fata Principesa Margareta.

Între Dinastia Română şi Familia Hohenzollern-Sigmaringen legăturile au fost rupte încă de pe vremea lui Ferdinand, dar formalizarea rupturii s-a făcut în 2007, după ce Regele Mihai a schimbat Norma Fundamentală a Casei Regale.

De fapt, acest document a fost promovat pentru a putea împiedica succesiunea la tron pentru Karl Friedrich de Hohenzollern după moartea sa.

Cunoscut sub numele de Hansi, Printul Johann Georg a fost mulţi ani directorul general al Muzeului de stat al colecțiilor picturilor bavareze și, de asemenea, a avut funcţia de manager al Hypo-Kunsthalle, o parte a Fundației Culturale Hypo din Munchen.

El a fost al șaselea dintre cei șapte copii ai AS Friedrich, Prinț de Hohenzollern și ASR Prințesa Margarete, fiica regelui Friedrich August III din Saxonia și Arhiducesa Luise Austria. A fost cumnatul Regelui Suediei. Prințul Johann Georg HSH Carl Leopold Eitel Friedrich-Meinrad Maria Hubertus Mihai de Hohenzollern sa născut la Sigmaringen, la 31 iulie 1932.

El s-a căsătorit cu ASR Prințesa Birgita a Suediei, al doilea copil al ASR Prințului Moștenitor Gustav Adolf al Suediei și Prințesa Sibylla a Saxa-Coburg Gotha. Cei doi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii civile la Stockholm, la 25 mai 1961. Cuplul a avut trei copii: Prințul Carl Christian Friedrich Johannes Meinrad Hubertus Edmund (1962), Prințesa Desiree Margarethe Victoria Louise Sibylla Katharina Maria (1963) și Prințul Hubertus Gustav Adolf Veit Meinrad Maria Alexandra (1966) și patru nepoți. Prințul Johann Georg și Prințesa Birgitta au trăit separat mai mulți ani, dar niciodată nu au divorțat. Hansi a spus odată că Birgitta s-a mutat în Mallorca, pentru că a preferat un climat mai cald.

Principele Johann Georg de Hohenzollern a vizitat anii trecuţi Bucureştiul şi mănăstirile din Bucovina, împreună cu un grup de personalităşi marcante ale lumii de afaceri din Germania Grupul a inclus printre altii pe fostul preşedinte al companiei BMW, un general, fost şef al armatei germane şi mai multe familii nobile. Principele Johann a fost în Romania imediat după revoluţie, ajutând la restaurarea Muzeului Naşional de Artă. După ce s-a întâlnit cu I.P.S. Pimen al Sucevei şi Rădăuţiului a încercat să promoveze turismul religios din Bucovina.

Ad

Exit mobile version