A murit fostul ginere al lui Pacepa

0
934

Sculptorul român Radu Dămăceanu a încetat din viață, anunță fotograful Lazăr Dinu, pe o rețea de socializare. Dămăceanu s-a căsătorit cu fiica celebrului general de Securitate Externă Ioan Mihai Pacepa, Dana, după fuga acestuia din urmă în 1978.

Nu s-a adaptat la viața în SUA și s-a întors în România, unde s-a recăsătorit.

Dana si sotul ei, Radu, au fost interogati saptamanal de Securitate. Potrivit unui articol („La revedere, Pacepa”, Tineretul Liber, 24 ianuarie 1990) scris de generalul Victor Beda, fost director in Ministerul de Interne, care a fost implicat in actiunea de monitorizare a Danei si a lui Radu, zeci de ofiteri de Securitate i-au tinut sub o supraveghere ostentativa, pas cu pas, timp de 11 ani.In noaptea de 21 decembrie 1989, cand Ceausescu a ordonat arestarea disidentilor politici, Dana si Radu au fost smulsi din casa si dusi la granita cu Bulgaria. Li s-a dat sa inteleaga ca vor fi executati si ca le vor fi lasate cadavrele acolo, ca sa se creada ca au incercat sa iasa ilegal din Romania. Din fericire, inainte ca grupul sa ajunga la granita, Radio Bucuresti a anuntat ca dictatorul Nicolae Ceausescu a fugit si ca biroul sau este acum in mainile revolutionarilor. Cei aproape 20 de ofiteri care ii escortau pe Dana si pe Radu au fugit ca niste sobolani de pe o nava in curs de scufundare, lasand in urma masinile, uniformele si armele pe care le aveau cu ei, povestea Pacepa.

Dana si sotul ei au fost primii romani care au ajuns in SUA dupa impuscarea lui Ceausescu. Gloantele suierau inca deasupra Bucurestiului cand congressmanul Frank Wolf, un prieten nespus de drag, a aterizat la Bucuresti pentru a-mi elibera fiica. Sosirea lor in Washington, la 6 ianuarie 1990, a fost transmisa in direct de 40 de posturi de televiziune din lumea intreaga. Cateva zile mai tarziu, ziarista Judith Weinraub a dedicat doua pagini dramei suferite de Dana si de Radu in Romania lui Ceausescu („The Pacepa’s Reunited”, The Washington Post, 10 ianuarie 1990). In august 1999, Consulatul Roman de la New York a organizat o impresionanta expozitie de sculptura si pictura a lui Radu – ale carui lucrari decoreaza si acum sediul Misiunii Romaniei la ONU. Ambii au primit imediat cetatenie americana. Dana este acum director artistic intr-o companie de publicitate din SUA, a mai afirmat generalul, care acum trăiește în SUA.