spot_img
2.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăActualitateA doua zi după vizita lui Ciolacu la Kiev, Zelenski interzice Biserica...

A doua zi după vizita lui Ciolacu la Kiev, Zelenski interzice Biserica din care fac parte românii

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

În primăvară, presa internațională relata despre intenția anunțată a regimului Zelenski de a interzice Biserica Ortodoxă Ucrainene (UOC) legată spiritual de Moscova, cu 2,5 milioane de adepți, între care toți ucrainenii de origine română. Azi, parlamentul ucrainean a votat legea care va conduce la respectiva scoatere în afara legii a bisericii românilor. A doua zi după ce premierul Marcel Ciolacu s-a pus de acord, la Kiev, cu omologul său ucrainean că românii ucraineni trebuie să aibă libertate religioasă și dreptul la slujbe în limba română. Slujbe vor avea, într-adevăr. Dar la negru, că nu vor mai avea biserici.

De precizat că toți românii din Ucraina țin de UOC, prin cele peste o sută de biserici ale lor, dintr-un motiv foarte simplu, anume că biserica afiliată Moscovei – deși aceasta insistă că acum nu mai are nicio legătură cu Rusia – le-a permis să se roage în limba maternă, lucru pe care ei l-au considerat cel mai important.

Premierul Marcel Ciolacu a participat ieri, la Kiev, la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei și a avut întrevederi oficiale cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.
După întîlnirea cu premierul ucrainean, Ciolacu a anunțat că a abordat și problematica asigurării serviciilor religioase în limba română.

”Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat șeful Executivului, la Kiev.

A doua zi după plecarea lui Ciolacu, Rada ucraineană a votat o lege care prevede interzicerea activităților „organizaţiilor religioase” afiliate „ţărilor care efectuează agresiunea armată împotriva Ucrainei”. Legea deschide drum procedurilor necesare interzicerii în instanțe a activității UOC, ca și a oricărui alt cult care are legături cu Rusia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img