A apărut un nou uragan: Maria se îndreaptă spre Caraibe

0
50

Maria s-a transformat în uragan și se îndreaptă spre Caraibe, care au fost recent parțial devastate de Irma, cu o viteză a vântului de 120 de kilometri pe oră, a anunțat duminică seară Centrul Național American pentru Uragane (NHC), transmite AFP.

La orele 21.00 GMT, furtuna tropicală Maria a fost avansată în uragan de categoria 1, nivelul cel mai scăzut pe scara Saffir-Simpson care numără cinci, iar ochiul său se afla la 225 de kilometri nord-est de Barbados, potrivit NHC. Înaintează cu o viteză de 24 de kilometri pe oră în direcția vest-nord-vest.

„Potrivit estimărilor traiectoriei, ochiul uraganului va trece luni seară pe deasupra Insulelor Sub Vânt, iar marți peste extremitatea de nord-est a Mării Caraibelor”, a precizat NHC.

Alerte pentru uragan au fost declanșate în Saint Kitts și Nevis, precum și în Montserrat (Marea Britanie).

Au mai fost plasate în stare de alertă Insulele Virgine Britanice și Americane, insulele din Antilele franceze Guadelupa și Martinica, Antigua și Barbuda, Sfânta Lucia, precum și Sint Eustatius și Saba din Antilele Olandeze.

Franța, Marea Britanie și Olanda sunt în centrul unor polemici legate de mijloacele puse în aplicare după trecerea uraganului Irma care a devastat teritoriile lor de peste mări în urmă cu aproape două săptămâni.

Guvernele francez, britanic și olandez sunt acuzate mai ales că au întârziat să trimite ajutoare și întăriri polițienești în aceste insule, pradă haosului și uneori confruntate cu jafuri după trecerea uraganului care a făcut vreo 40 de morți în Caraibe.