spot_img
6.1 C
București
sâmbătă, decembrie 21, 2024
AcasăArmataDiaspora italiană și coronavirusul

Diaspora italiană și coronavirusul

-

”Românii de peste hotare care intentionează să petreacă sărbătorile pascale în țară, mai ales cei din Italia, să ia în calcul că s-ar putea ca, în loc să stea cu cei dragi, să fie izolați la domiciliu sau în carantină”, a declarat managerul Institutului Matei Balș din Capitală. Adrian Streinu Cercel a subliniat, într-un interviu la Medika TV, că aceste măsuri sunt absolut necesare. Cum primesc românii din diaspora această veste? Vicepreședintele Ligii Românilor din Italia, Marian Mocanu, spune la RFI că măsurile anunțate de autoritățile române se impun având în vedere situația dată. ”Totuși, sunt mulți români din Italia care plănuiesc în continuare să vină în țară de Paște”, spune Marian Mocanu.

- Reclama -

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

- Advertisement -

Mulți lucrează în hoteluri și restaurante, care acum sunt goale

Marian Mocanu: Viața de zi cu zi s-a schimbat foarte mult. Eu sunt profesor la o școală la care lucrez de mai bine de 15 ani. Am fost obligați de două săptămâni să nu mai mergem la școala pentru că Ministerului învățământului îi este teamă că prezența copiilor la școală poate să răspândească și mai mult boala. Sunt două săptămâni de când nu mergem la școală. Gurvenul a spus ieri seară că oricum până pe 15 martie nu mergem la școală.

Reporter: Activați ca profesor într-o localitate din acele regiuni cu probleme?

- Advertisement -

M.M: Da, din zona roșie, unde avem niște localități foarte apropiate și au fost multe persoane bolnave care au intrat în carantină. Au fost închise în hoteluri pentru a nu ieși și pentru a nu răspândi boala.

Rep: Sunteți în contact și cu alți români din Italia. Cum sunt ei afectați?

M.M: Este următoarea problemă. Mulți lucrează în hoteluri și restaurante, iar în momentul de față hotelurile și restaurantele sunt goale. Oamenilor le e frică să meargă să mănânce la restaurant sau să se plimbe. Noi aveam de făcut o vacanță. Am dat deja banii, dar nu mai pot să merg în concediu pentru că spre țara unde trebuia să merg s-au blocat zborurile. Ca mine sunt mulți alții. De exemplu, în situația în care românii vor hotărî să meargă în perioada Paștelui în România este, mai mult decât corect, după umila mea părere, ca statul român sau cine român sau cine îi va primi acolo unde vor merge ei, să ia în considerare o eventuală stare de blocare a persoanei în structuri de unde nu pot transmite această boală.

Sunt români care vor să vină oricum în țară de Paște

Rep: Ați aflat probabil că domnul doctor Adrian Streinu Cercel, managerul spitalului Matei Balș din capitală, a declarat că cei care vor veni în țară cu ocazia sărbătorilor pascale să se aștepte ca în loc să stea cu cei dragi să fie izolați la domiciliu sau în carantină. Cum vedeți această măsură?

M.M: Mi se pare o măsură mai mult decât corectă. O carantină sau o izolare a persoanelor este necesară deoarece nu se știe foarte bine cum se răspândește boala asta și nu se știe ce măsuri se pot lua și cum se pot însănătoși persoanele și cu ce medicamente se poate lupta împotriva ei.

Rep: Dar, din ce știți, sunt români care plănuiesc oricum să vină în țară?

M.M: Sunt români care plănuiesc oricum să vină și nici nu își dau seama de faptul că vor fi blocați. Oamenii au o senzație, dar cred că dacă merg în România sunt într-o situație de siguranță totală. Nu e adevărat pentru că oricunde problema e aceiași. Lumea vrea să meargă de Paște acasă. Asta e sigur. În același timp sunt sigur că domnul doctor Cercel face bine să pună pe masa guvernanților și eventualitatea unei carantine.

Unii români riscă să își piardă locurile de muncă

Rep: Simțiți prezența mesajelor din partea autorităților române vis-a-vis de aceste lucruri în Italia?

M.M: Autoritățile române au făcut multe lucruri rău, dar de data asta, vă spun sincer că fac o bună informare. Lucrează bine. Dau informația, o fac să circule.

Rep: Spuneați mai devreme că mulți dintre români lucrează în hoteluri și restaurante care sunt goale acum. Sunt în pericol de a-și pierde job-urile?

M.M: Cu siguranță da. Așa cum patronii restaurantelor riscă să le închidă, cine lucrează pentru ei riscă să își piardă munca. Dacă nu mai sunt clienți, nu suntv bani ca oamenii să fie plătiți. E natural. În general, economia Italiei are o cădere liberă. Totul încetinește și merge din ce în ce mai lent spre nu știm unde. E o situație de nesiguranță și de frică. Oamenii care se întâlnesc pe stradă stau departe unii de alții. De exemplu, când te duci să plătești la magazin, ăla care îți ia banii stă de parte și parcă zâmbind, îi e teamă să îți dea banii și să îți ia restul pentru că îi e teamă să se apropie de tine. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img