Intr-un scurt comentariu facut pe pagina sa de Facebook, miercuri seara, 5 februarie 2020, dupa caderea “Guvernului meu”, Adrian Toni Neacsu anunta ca o eventuala decizie prin care Iohannis il va nominaliza tot pe liderul PNL Ludovic Orban ca prim-ministru va ajunge cu siguranta la CCR, sub forma unui conflict juridic de natura constitutionala. Neacsu explica faptul ca presedintele nu poate face o desemnare arbitrara sau in bataie de joc, caci in acest fel ar putea sa ii nominalizeze pe liftiera de la Ministerul Muncii, pe antrenorul sau de tenis, pe gradinarul de la Cotroceni sau pe baiatul de bilete de la Cinema Cotroceni, doar ca sa aiba in maini, oricand doreste, dizolvarea Parlamentului. Or, nu asta permite Constitutia, afirma Adrian Toni Neacsu, presedintele fiind obligat sa respecte principiul loialitatii constitutionale si sa faca o propunere care sa intruneasca o majoritate in Parlament, transmite Lumea JUstiției.
Iata analiza avocatului Adrian Toni Neacsu:
“Desemnarea drept premier a aceluiasi premier caruia prin motiune de cenzura Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridica grave probleme de constitutionalitate, iar o astfel de decizie a Presedintelui cu siguranta va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natura constitutionala.
Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de catre o majoritate parlamentara ci, constititional vorbind, de catre Parlament.
Presedintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, caci asa ar desemna-o pe liftiera de la Ministerul Muncii ci, daca respecta principiul loialitatii constitutionale, acea propunere care intruneste o virtuala majoritate in Parlament.
In caz contrar, Presedintele ar putea ca prin desemnari in bataie de joc – de exemplu antrenorul lui de tenis, gradinarul de la Cotroceni si in sfarsit baiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni – sa aiba practic in maini, oricand doreste, dizolvarea Parlamentului. Va asigur ca nu asta permite Constitutia”.