Zilele acestea se împlinesc 75 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică. De aceea, în perioada 19-25 ianuarie 2020, comunitatea germană din România își va aduce aminte, prin intermediul unor manifestări comemorative pe plan național, care se vor desfășura la Reșița, de începuturile acestei perioade grele din viaţa ei, scrie Argument CS.
Duminică, 19 ianuarie, germanii se vor ruga pentru victimele deportării în cadrul mai multor liturghii care se vor oficia în biserici catolice din Caransebeş, Oţelu Roşu, Anina, Bocşa Montană şi Steierdorf. Acţiunile comemorative vor continua şi în zilele următoare la Reşiţa.
Bărbați între 17 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, apți de muncă, de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Satu Mare, Crișana, Bucovina, București și Dobrogea, au fost luați din sânul familiei și transportați, în vagoane pentru transportul animalelor, până pe teritoriul actualei Ucraine (zona Donețk) și al Rusiei (Munții Ural). Nu puțini au fost aceia care și-au pierdut viața acolo datorită condițiilor vitrege de muncă și viață. Ultimii deportați s-au întors acasă abia la sfârșitul lui decembrie 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru statul sovietic.Din cei aproximativ 70.000 de deportați din România, se estimează că un număr de 8.000 și-a pierdut viața acolo. Din județul Caraș-Severin au fost deportați aproximativ 9.000-10.000 de etnici germani, mai spune sursa citată.