spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăEconomieAgriculturaCaracatița Ministrului Mediului

Caracatița Ministrului Mediului

-

- Reclama -

Știrea de Iași face dezvăluiri explozive despre ministrul mediului Costel Alexe.

- Reclama -

DEZVĂLUIRILE DIN ȘTIREA DE IAȘI:

- Advertisement -

International Marketing Research & Communications Group SRL…

… la care Costel a ajuns un fel de şef regional, e o firmã de ţepari. În 2015, cu un milion de lei datorii la fisc, firma e bagatã în insolvenţã – iar administratorii judiciari constatã cã administratorul, Andrei Todicã, din Republica moldova, nu e de gasit, iar la adresa menţionatã ca sediu social… nu se mai aflã nici o firmã!

- Advertisement -

Concluzia: statul a luat ţeapã, prejudiciul va rãmâne de nerecuperat, nimeni nu ştie cine e şi unde se aflã Todicã, pentru cã somaţiile trimise la adresa indicatã în Moldova se întorc cu menţiunea “adresã incompletã”.

Interesant e cã în 2013, Monica Roxana Vîlcu (fostã Buculei), fosta patroanã a firmei menţionate, înfiinţeazã una similarã – IMCRCG Consulting SRL (acronimul primeia), firmã pe care, dupã ceva timp, o paseazã… unui al doilea Todicã – respectiv Anatolie Todicã, tot moldovean. Firmã care, putem deja ghici, va fi declaratã de asemenea în insolvenţã – iar administratorul va fi de negãsit.

Aici a lucrat, din 2005 pânã în 2009, Costel Alexe, în condiţiile în care era angajat din 2007, la…

OCPI Iaşi…

…drept consilier la serviciul juridic şi responsabil relaţii publice, pânã în 2012.

Aşa scrie în CV-ul deputatului liberal. Este curios cum de Alexe a muncit (pe rupte, evident) la OCPI, angajat cu contract de muncã, la Oficiul juridic, în condiţiile în care la data respectivã Costel NU AVEA STUDII JURIDICE! Conform declaraţiei sale, şi a CV-ului public, Alexe a început studiile juridice la facultatea de drept în octombrie 2012, DUP| CE A AJUNS DEPUTAT! Mai mult, din acelaşi CV, reiese cã studentul deputat, doctor în climatologie, ar fi fost, tot din 2012 şi “director cu delegaţie” al OCPI Iaşi – chestie care, dupã tantiemele Agenţiei Naţionale de Integritate, ar trebui sã fie penalizatã cu o sancţiune pentru incompatibilitate.

Dar sã urmãm.

Ce a fãcut geograful-climatolog la Cadastru, din 2007 pânã în 2012? A consiliat – adicã nimic; dacã e sã ne luãm dupã DNA, n-a facut-o tocmai bine, pentru cã dosarele despre matrapazlâcurile privind lucrãrile fictive plãtite de Narciza Nedelcu încã mai bântuie prin justiţie.

În acelaşi timp, însã, Alexe a mai avut un job: administrator la…

…dezastrul Lactis…

Tot în 2007, odatã cu angajarea la OCPI, multilateralul Alexe e numit în Consiliul de administraţie la Lactis SA, alãturi de liberalii Valerian Sãlãvãstru (despre ale cãrui sinistre isprãvi nu dorim sã scriem; nu încã) şi Magdalena Lupu.

Afacerea Lactis e una pe care, ani de zile, liberalii au condus-o spre dezastru.

Despre ce au tãcut, şi s-au fãcut cã nu observã, liberalii din CA – inclusiv Alexe?

Cã, de exemplu, auditorul firmei de stat LACTIS, recte firma de audit Expert Audit Company, nu-şi fãcea treaba, acoperind de exemplu paguba produsã firmei ieşene (1,2 milioane lei) prin cedarea liniei de îngheţatã unui SRL condus de directorul fabricii, ca “aport în naturã la capital”. Ulterior, liberalii n-au “observat” ca pãrţile sociale ale Lactis fuseserã cumpãrate pe nimic de “investitorul” Herãscu, de la Galmopan Galaţi.

În decembrie, tãcutul Alexe e înlocuit cu Marius Dangã – care e numit şef al Consiliului de administraţie – pânã pe la mijlocul anului urmãtor, când – urmare a jafurilor COLOSALE, e declaratã insolvenţa.

Ca parantezã, ce descoperã administratorii judiciari şi lichidatorii?

Cã, în afacerea Lactis, Fenechiu avea un interes direct – dorea achiziţionarea “fabricii de lapte”, de interes imobiliar direct, materializat cu o ofertã de cumpãrare înaintatã lichidatorilor.

Cã în timpul “guvernãrii” liberale, spaţiile Lactis fuseserã închiriate pe sub mânã, fãrã contracte, iar plãţile se fãcea la fel – direct în buzunare…

Cã, dupã întrarea în insolvenţã, dar şi înainte, salariile directorilor erau URIAŞE; spre exemplu, Ion Ioniţã, fost director (angajat, fãrã a i se gãsi contractul) era plãtit cu 8.000 lei brut pentru 4 ore pe zi.

Dar povestea Lactis e lungã, şi va face obiectul unui alt articol.

Cert este cã mutarea lui liberalului Alexe la OCPI, dupã un stagiu la Lactis, şi impunerea în vârful CA a altui om de gumã al lui Fenechiu – Marius Dangã, aratã cã Fenechiu pregãtea, la Lactis, un mare tun imobiliar, care sã fie acoperit legal prin OCPI şi sã rãmânã nedetectat – urmare a degringoladei din actele fostei firme de stat. Ceea ce probabil s-a şi întâmplat; în acest moment, procurorii DIICOT analizeazã situaţia unor transferuri de terenuri ce au aparţinut Lactis, şi încã nu se aude nimic.

2007 – un an plin; 2011 – an bãnos

Sã recapitulãm: în 2007, Alexe ajunge în CA la Lactis, e angajat la OCPI pe o funcţie şi într-un domeniu pentru care nu avea studii, era deja coordonator pe Moldova al unei firme de sondare a publicului.

dar nu a fost destul: tot în 2007, Alexa îşi face debutul în antreprenoriat – şi înfiinţeazã douã firme: Moldavia Global SRL, şi Kosta Travel SRL. Amândouã firmele de apartament au fost dizolvate de tribunal în 2012.

În 2011, Alexe oferea prima dovadã publicã a talentelor pe care Fenechiu le preţuia: protecţia viperelor, printr-o asociaţie controlatã de familia Alexe, chestie sponsorizatã din fonduri europene, într-un program “Help Nature” – şi care a declanşat un scandal public pe care, acum, Alexe îl doreşte uitat. La care vom reveni ulterior; cert e cã TOATE costurile au fost umflate, şi toţi lingãii lui Fenechiu şi-au primit partea.

Acum, Alexe e ministrul mediului… dar despre aceasta vom scrie ceva mai jos.

Declaraţiile de avere şi interese – incomplete

Ce firme şi asociaţii lipsesc din declaraţia de avere a ministrului?

În afarã de Moldavia Global şi Kosta Travel, Alexe şi soţia sa – Raluca Alexe au tangenţã cu câteva firme care fie şi-au fãcut veacu în unul dintre apartamentele familiei, fie “conlocuiesc” sub acelaşi acoperiş.

Aşadar, avem: Eni One Construct SRL (acum, cu sediul prin satul Pietrãria), colegã de vilã cu Strumphy Family SRL, Corporex SRL, Garden Party SRL şi Anima Green SRL; Arca Broderie SRL, înfiinţatã anul acesta, nu e trecutã nicãieri.

La asociaţii, membrii familiei Alexe figureazã în Asociaţia Tinerilor Ieşeni (prin care s-au învârtit nişte fonduri UE), Asociaţia pentru Dezvoltare Europeanã şi Incluziune Socialã (ADEIS – netrecutã în nici o declaraţie) şi Invictus Bucureşti.

Un alt nume de firmã ce sare în ochi, din declaraţia de avere a deputatului, este Romactiv Business Consulting, firma la care soţia sa, Raluca Alexe, a “prestat” ca formator pentru 33.000 de lei; pe lângã suma uriaşã în raport cu muncã prestatã, e de notat faptul cã Romactiv se fãcea cunoscutã, acum câţiva ani, prin afacerile scandaloase cu fonduri UE, atrase pentru “studii de fezabilitate”, “consultanţã” sau “formare profesionalã”, via PDL şi Roberta Anastase. Ca parantezã, Romactiv e asociatã cu primãria din Ploieşti – oraşul-matcã a firmei Veolia…

Studii de doi lei

Dacã, în ce priveşte seriozitatea studiilor, Universitatea Al.I.Cuza este departe de orice semne de întrebare privind calitatea, nu acelaşi lucru se poate spune, de exemple, despre diplomele obţinute de la… Schultz Consulting – firmã prin care climatologul Costel a ajuns formator!

Ei bine, Schultz – firmã de consultanţã etc etc, e acum în faliment, dupã ce administratorii şi patronii s-au hotãrât sã dea o ţeapã de câteva zeci de mii de euro prin neplata chiriei. Firma aparţine unui membru al Comitetului executiv PNL sector VI Bucureşti, Marius Donţu – şi ca atare (pe lângã “prestaţia” penibilã a intrãrii în faliment, cu circul de rigoare – administrator de negãsit, inventar al averii imposibil de efectuat samd) acordarea unei diplome de “formator” cãtre un liberal ocrotit de marele Fene ridicã semne de întrebare. Cu atât mai mult cu cât şi Raluca Alexe este, de asemenea, “formator”.

O a doua diplomã – de “manager de proiect” – a fost, de asemenea, oferitã în 2009 de firma “Development Training Consulting” SRL Iaşi, ce aparţine unui coleg liberal – şi protejat, ca şi Alexe, de acelaşi Fenechiu; ca atare, credibilitatea este minimã.

Costel, de la mediu…

…a primit, în 2018, 1.300 de euro – sponsorizare pentru deplasãri externe, din partea Asociaţiei ROTA.

Luatã ca atare, informaţia e anodinã, iar curioşii pot cãuta asociaţia destul de mult, mai ales cã adresa indicatã în declaraţia de avere nu mai e valabilã; denumirea completã este “Asociaţia pentru promovarea schimburilor economice şiu culturale cu Taiwan – ROTA”, şi e condusã de milionarul Constantin Dimov.Pe unde s-a plimbat Alexe puţin importã; ceea ce conteazã e cã Dimov l-a sponsorizat de actualul ministru al mediului.

E important, pentru cã Dimov are, în România, un conglomerat de firme reunite sub umbrela “Green Group”: Greentech SA, Greenfiber International SA, Total Waste management SRL, GreenWee International SA, Greenlamp Recycle SA, Greenglass Recycling SA – toate fãcute (declara unui ziar de afaceri) cu investitori din Taiwan.

Pe scurt, afaceristul de ocupã cu managementul deşeurilor – capitol la care România stã prost – deci o legãturã cu ministrul de resort e de bun augur.

Problema e cã sunã deja a cumpãrare de favoruri… cu atât mai mult cu cât Dimov este partener de afaceri, de exemplu, cu Florin Suicescu – aflat în legãturi cu afacerile lui Cocoş-Udrea-NIRO, şi care fãcea legãturile cu Cotrocenii, implicat în scandalul apartamentelor din “Central Residential Park”. Scandal în care apare însuşi Victor Ponta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img