spot_img
3.7 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăDezvaluiriFamiglia Ministrului Mediului, morișca cu bani pentru PNL Iași: POLITICIANUL NEVOIAȘ

Famiglia Ministrului Mediului, morișca cu bani pentru PNL Iași: POLITICIANUL NEVOIAȘ

-

Șeful Organizației Județene a PNL Iași, actualul ministru Costel Alexe, a pus la cale o morișcă menită să îi asigure finanțarea pentru campania electorală de la alegerile europarlamentare din acest an. A fost formată o piramidă de „împrumutători” către consilierul județean PNL Marius Minea care a donat, apoi, cei 1,14 milioane lei (240.000 de euro) adunați către partid. În septembrie, lui Minea i-au fost returnați banii de către Autoritatea Electorală Permanentă, iar liberalul a restituit sumele. Pe lista celor de la baza piramidei predomină Alexe și rudele sale, dar și persoane aparent cu venituri modeste, scrie Reporter Is.

- Reclama -

DEZVĂLUIRILE DIN REPORTER IS:

- Advertisement -
Adevărata enigmă este dacă banii au existat efectiv. Schema poate fi sintetizată astfel: bagi 240.000 de euro în contul partidului, apoi justifici cheltuieli cu produse și servicii fictive, luând facturi de la oameni de încredere. Golești contul de 240.000 de euro, fâcând plăți efective mult mai mici. La sfârșit, statul îți decontează toată suma justificată cu facturi.

Curiosul caz al unui politician nevoiaș

Marius Dănuţ Minea se află în topul persoanelor fizice din România care au donat sume de bani către partidele politice la alegerile europarlamentare din 2019. Conform declarației de avere, consilierul județean a câștigat anual 10.972 de lei de la Consiliul Județean (CJ) și 36.741 de lei de la Apavital, unde este chimist. Soția, Ana Maria, consilier la Senatul României, a încasat doar 7.476 de lei anual. Împreună ajung la 4.000 de lei net, lunar. Nu au casă, nu au mașină, însă plătesc rate la un credit de 35.300 lei, scadent în 2023.

- Advertisement -
Minea are atuuri să se pozeze cu președintele Iohannis

Totuși, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că Minea a donat partidului, pentru campania de la alegerile europarlamentare din mai, suma de 1,14 milioane de lei.
În septembrie, Marius Minea a depus o declarație rectificativă în care anunța că, ulterior decontului de la AEP, a restituit banii către toți cei care îl împrumutaseră pentru a dona bani de partid.
Lista este spectaculoasă. Apar persoane care par să nu-și permită să acorde împrumuturi, dar totuși au făcut-o. Îi enumerăm mai jos, alături de încercările de a le constitui profilurile financiare combinând informații din mai multe baze de date: declarații de avere, Registrul Comerțului, conturile de Facebook unde au menționat profesiile etc.
Marius Minea nu a răspuns apelurilor REPORTER DE IAȘI.

Afloarei: „Din darul de nuntă”

Consilierul județean PNL are un apartament de 32 mp în Galata, primit donație în 2018 de la Gabriela Ciochină, și o Skoda Octavia din 2011. Veniturile oficiale sunt: 13.944 de lei anual – consilier parlamentar, 6.738 de lei anual – evaluator Agenția Județeană de Prestații Sociale (AJPIS), 12.000 de lei anual indemnizație CJ, 9.203 de lei anual – examinator. În total, ies 41.885 de lei, conform celei mai recente declarații de avere. Nu apar conturi de economii. Pare că Sorin Alexandru Afloarei nu a mâncat, nu a ieșit în oraș, nu a plătit întreținere, nu a pus benzină în mașină. A pus ban lângă ban și tot a avut nevoie să mai facă rost de ceva bănet ca să-i împrumute lui Minea 45.000 de lei.

Afloarei, Alexe și Minea, o triadă de succese financiare

„Da, l-am împrumutat pe Marius Dănuț Minea. Din venituri nu aveam acești bani, pentru că banii au provenit de la nunta mea, care a avut loc în mai. Declarația publicată în 2019 este pe 2018, abia în cea din 2020 vor apărea sumele de la nuntă. Depun declarație de avere o singură dată pe an”, a declarat Afloarei.
Afloarei s-a făcut „remarcat” prin prezența unui imobiliar controversat, Ștefan Popescu, la nunta sa din luna mai, eveniment unde naș a fost Costel Alexe.
În octombrie, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că liberalul și-a făcut afacere la Aeroport, deși este consilier județean în CJ Iași, instituție care are în subordine Aeroportul. Soția sa, Luminița, prin firma Art Quarella Flowers SRL, vinde flori în Aerogară. Surse din interior au susținut că la discuțiile firmei cu Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului, a participat chiar Sorin Afloarei, ceea ce ar conduce la un conflict de interese. Afloarei a negat, inițial, apoi a revenit, spunând că a fost, dar nu la discuții.

Soția edilului de la Plugari: de la gura copilului

Ana Maria Mursa este soția primarului PNL din comuna Plugari (foto jos).

Soțul său, Paul, are indemnizație anuală de 69.503 lei. Conform declarației de avere, Paul Mursa și soția dețin două terenuri (5.000 mp și 325 mp), un apartament  de 58 mp și un spațiu comercial de 125 mp, toate în comună. Cei doi nu au credite. În schimb, primarul și-a trecut pe declarația de avere cât a scos la botezul fiicei: așa că apare fabulosul dar de botez de 198.000 de lei (41.500 de euro la cursul zilei). Ea figurează cu 5.000 de lei împrumut către Minea.

Paul Edgar Proca: 100.000 de lei din SH-uri

În trecut, Paul Edgar Proca a fost agent de Poliție și a avut declarații de avere. A lucrat în cadrul Secției 2, între timp s-a reprofilat.
Deține firma Costum Conf SRL și este reprezentantul New Vogue SRL, firmă ce deține mai multe outlet-uri în oraș.

Sorin Hârjoi: de la Harabagiu la PNL

Hârjoi deține societatea Prod Company SRL Hălăucești și apare pe lista celor care l-au împrumutat pe Minea cu 90.000 de lei.
Conform presei locale, firma lui Hârjoi este furnizor de casă al Primăriei Iași, pe filiera Gabriel Harabagiu, de care Sorin Hârjoi este apropiat. Astfel, Prod Company SRL a furnizat scaune din fibră de sticlă pentru Stadionul ”Emil Alexandrescu”, în 2016, în regim de urgență. CSMS Iași trebuia să joace în Liga Europa, cu Hajduk Split, iar stadionul avea doar 2.300 de scaune din 11.000, câte cerea UEFA.
Tot firma lui Hârjoi a mai furnizat tarabe de fibră de sticlă către Ecopiața, societatea Primăriei care administrează piețele.
REPORTER DE IAȘI l-a întrebat pe Hârjoi cum de a dat bani la PNL și dacă nu s-a temut că Minea, care câștigă cu soția 4.000 de lei lunar, nu poate să îi restituie. „Așa este în ziua de astăzi, ajuți un prieten și oamenii interpretează. Nu am știut cât câștigă el, nici măcar nu m-a interesat asta”, a spus Hârjoi.

Frații Alexe: 250.000 de lei pentru binele partidului

Florin Alexe i-a dat lui Minea 100.000 de lei, Mihai Alexe 50.000 de lei, iar Costel Alexe, președintele PNL Iași, 100.000 de lei. Florin deține Moldavia Topo Cad, Mihai firma Smart Ideas 2013 și, împreună cu Mihai, Mobilis Ideas SRL.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe ministrul Mediului, dar acesta nu a răspuns la telefon.

150.000 de lei de la fratele finului lui Alexe

Un teren de la Bârnova a lui Costel Alexe pe care urma să fie construită o pensiune din fonduri europene, președintele PNL Iași și ministrul Mediului, este parte a unei parcele mai mari, de peste 10.000 metri pătrați. În față, la stradă, ar fi trebui să fie pensiunea, iar la deal patru case. Acestea au și fost realizate de Aurel Radu și Lenuța Panainte – fratele, respectiv cumnata lui Ionel, finul șefului PNL Iași.
Lenuța Panainte are o firmă, Eni One Construct, care are sediul într-un apartament pe strada Simionescu, unde a locuit o perioadă și Costel Alexe.

Directorul de la AJPIS: 47.400 lei

Costel Grojdea, director executiv AJPIS, are un venit anual de aproximativ 60.000 de lei, iar soția câștigă 50.000 de lei pe an, fiind avocat. Împreună au și un credit de 30.000 de lei, conform ultimei declarații de avere depuse în 2018.
Costel Grojdea a fost contactat de REPORTER DE IAȘI. S-a convenit o discuție după o oră față de primul telefon, dar directorul AJPIS nu a mai răspuns. Inedit este că Grojdea a fost pus în funcție de PSD, împrumutul la PNL trădând un joc dublu de zile mari.

Soția unui lider de la Pașcani: 60.000 lei

Este asociată la firma Braserie SRL din Pașcani, un restaurant unde este asociat Marius Nicolae, membru de frunte al PNL Pașcani, văzut de mulți drept candiat al acestei formațiuni la Primăria din localitate.

25.000 – 50.000 de lei de la afaceriști și liberali anonimi

INTEGRAL DEZVĂLUIRILE REPORTER IS

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img