spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriAventurile elvețiene ale lui Cumpănașu

Aventurile elvețiene ale lui Cumpănașu

-

Alexandru Cumpănașu, candidat la prezidențiale reclamat de BEC la Parchet pentru depunere de semnături false, afirmă că „din punctul meu de vedere, da, am studii superioare si cu mult superioare celor pe care unii dintre ei se laudă că le-au facut la Spiru Haret”, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERA:

- Advertisement -

Main News a prezentat public CV-ul lui Alexandru Cumpănașu, din care reies trei informații:

  1. Cumpănașu nu a terminat nicio facultate.
  2. Are un atestat profesional „programator – analist – ajutor” de la Colegiul Național Ioniță Aslan, din Caracal.
  3. Este masterand la „AMBS Switzerland”, în programul Executive Master in Leadership, din noiembrie 2016 „până în prezent”.

Vizibil deranjat de întrebările din jurul CV-ului său, Cumpănașu a explicat, într-o intervenție la Realitatea TV, că ”nu este o diplomă de licență oarecare, pe care o fac toți prostii în România, la toate universitățile de doi lei. Foarte mulți dintre cei care au terminat la Spiru Haret în România sunt niște proști cu diplomă. Avem atâția proști cu diplomă în administrația publică și în România… Eu cred că un om care își termină un executive master are o pregătire mai bună, în afară, decât unul care vine și spune săru’mâna pe la decani și bagă șpagă la profesori.”

- Advertisement -

Europa Liberă a contactat instituția din Elveția pentru a confirma afirmațiile lui Cumpănașu.

Recepționera care a răspuns la telefon a declarat că „Alexandru Cumpănașu a fost sau este înscris la cursuri”. Mai multe detalii (de exemplu, dacă a terminat studiile) nu a putut oferi „pentru că numai biroul de înscrieri are acces complet la sistem, iar aceștia oferă răspunsuri în cinci zile lucrătoare”.

Întrebată de Europa Liberă dacă biroul de înscrieri poate fi contactat telefonic, recepționera a răspuns că „nu, nu avem contact decât prin email”.

Ce este ABMS?

„Academia Regală” la care face referire Alexandru Cumpănașu se cheamă OUS Royal Academy of Economics and Technology in Switzerland și este o universitate online. „ABMS este prima universitate virtuală din Europa”, scrie pe site-ul masterstudies.com

A se observa că numele instituției este scris greșit în CV-ul lui Cumpănașu.

Mai departe, universitatea (acreditată conform unor multiple standarde de certificare enumerate pe site) afirmă că „tot ce aveți nevoie pentru o interacțiune online eficientă cu profesorii și ceilalți studenți este un computer cu o conexiune la internet.”

Cursurile sunt gândite a fi absolvite „într-un singur an academic, part time (de vineri până duminică)”. Pe pagina care descrie programul de master la care Cumpănașu pretinde că ar fi înscris, durata cursului este de „șase luni + teza”, pe care instituția o estimează a dura alte șase luni.

Conform CV-ului lui Cumpănașu, candidatul ar studia de trei ani în acest master proiectat să dureze un singur an și asta doar luând în calcul zilele de weekend.

Dacă va termina acest program, Alexandru Cumpănașu va primi o simplă diplomă, ci trei diplome combinate într-una. Pe lângă diploma ABMS, masterul în Leadership i-ar oferi și o diplomă de la University of Dąbrowa Górnicza (Polonia) și una de la Taras Shevchenko National University (Ucraina).

Criteriile de admitere și costuri

Contrar sistemului românesc, Cumpănașu nu are nevoie de diplomă de licență pentru a se înscrie la facultatea online. Conform site-ului, un candidat trebuie să facă dovada unei diplome „bachelor sau echivalent sau a unei diplome de liceu plus proba a cinci ani de experiență managerială”.

Datele din CV-ul candidatului la prezidențiale arată că ar îndeplini a doua cerință, pentru că din iunie 2004 până în prezent acesta a fost „Președinte / Director Executiv / Coordonator Proiecte / Expert” la Asociația pentru Implementarea Democrației.

Pentru a accesa cursurile online, Cumpănașu trebuie să plătească „4960 Euro per semestru”. Acest preț nu include „taxa de înscriere și rezervare de 240 de euro (plată unică, nerambursabilă)”.

Un calcul simplu arată că, pe durata gândită de universitate, Cumpănașu ar fi trebuit să plătească cel mult două semestre (studiu plus teza de master), adică maximum 9.920 de euro.

Cum în CV acesta afirmă că studiază de trei ani, costurile s-ar ridica la 29.760 de euro până în prezent (calculate la două semestre / an academic).

În context, la capitolul avere, Alexandru Cumpănașu are șapte vile și apartamente, trei terenuri intravilane, iar el și soția au încasat, doar anul trecut, cam din aceleași surse (în mare parte bani publici), o sumă totală de peste 1,6 milioane de lei. Declarația de avere depusă la BEC arată și un împrumut mare, de 300.000 de euro, luat de Cumpănașu de la un fost consilier din Ministerul Economiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img