- Reclama -
COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Ciudatul caz al otrăvirii cu mercur a ministrului PSD Doina Pană ia amploare, mai ales că e implicat și Parchetul General; un ingredient suplimentar a fost adăugat aseară, la România TV, de către deputatul Iulian Iancu, cel care a dezvăluit că a mai existat un caz similar, cel puțin la fel de spectaculos.
„Eu mai stiu un caz. Nu am vrut sa spun public. Am mai avut un vicepremier otravit care a fost plecat din functie. A facut toata investigatia in afara Romaniei. Si el a iesit din sistem in mod similar”, a spus Iancu, menționînd că nu poate dezvălui numele respectivului și nici țara în care s-a tratat.
Cine e curios să afle numele înaltului demnitar otrăvit poate citi materialul de mai jos, scris de autorul acestor rînduri în iulie 2006, în care povestea era relatată public în premieră absolută. Personajul fusese, într-adevăr, vicepremier și ministru de Interne în guvernul Năstase, cu precizarea că, totuși, retragerea sa din guvern, în 2004, a fost determinată strict de candidatura la primăria Cluj, indiciile de otrăvire apărînd ulterior.
”Un Iușcenko de România: Ioan Rus – otrăvit?
De ceva vreme, în sferele înalte ale PSD a explodat o informație terifiantă, care le-a dat multora frisoane: liderul aripii de la Cluj, fostul ministru de Interne Ioan Rus, este suspectat de medici de a fi fost otrăvit. Deși pare desprinsă de pe marele ecran sau din cărțile de spionaj, știrea ne-a fost confirmată ieri de surse de cea mai mare încredere din partid, și, parțial, am putea spune, chiar de către Ioan Rus.
Misterioase probleme de sănătate
La cîteva luni după celebrul și controversatul congres al PSD care l-a adus în cărți pe Mircea Geoană, unul dintre artizanii schimbării lui Ion Iliescu, fostul ministru Ioan Rus, a început să acuze probleme de sănătate din ce în ce mai serioase care au sfîrșit, în scurtă vreme, prin a-l scoate complet din viața politică. A fost, de altfel, momentul în care vocea temutei aripi ardelene a partidului aproape amuțise. Prin mediile de presă ajungeau puține informații, cea mai vehiculată fiind cea despre un posibil cancer esofagian. De puțină vreme, a apărut, brusc, informația că Ioan Rus a început să se refacă și că ar putea reveni în forță în această toamnă, în viața de partid. Poate tocmai de aceea, zilele trecute, PSD a pus la cale o deplasare a unei întregi delegații de partid la Cluj, în vizită la Ioan Rus. Și totuși, de ce anume a suferit Ioan Rus? Din datele explozive intrate în posesia noastră ieri, povestea se pare că s-a derulat în felul următor: anul trecut, Ioan Rus a început să acuze dureri în gît, fiindu-i depistat de către medicii români un chist esofagian. În ciuda tratamentului, suferința devenea tot mai acută, astfel că, la un moment dat, chinuit de dureri, Rus a luat decizia consultării unor medici din străinătate, apelînd, în acest sens, la specialiștii vienezi, din orașul care pare să fi devenit locul preferat de tratament al politicienilor români. În capitala Austriei, Ioan Rus a fost supus unor analize și controale amănunțite, totodată el începînd și tratamentul de rigoare, din cîte se pare nefiind vorba, totuși, de cancer.
Substanțe necurate în sînge
Numai să, spre stupoarea generală, după o serie de analize, medicii vienezi au descoperit în sîngele liderului PSD substanțe ciudate, care ar putea proveni din ingerări repetate într-o perioadă mai îndelungată de timp. Pentru a se afla cu precizie despre ce este vorba se așteaptă, în acest moment, încă un set de analize. Ipoteza care se conturează însă tot mai serios este că liderul PSD a fost otrăvit sistematic, voluntar sau nu, timp de o anumită perioadă. Desigur, intoxicarea este realizabilă în mai multe moduri, fie consumîndu-se substanțe nocive fără a se ști acest lucru despre ele, fie îngurgitînd mai multe substanțe cum ar fi medicamente sau alimente conținînd chimicale, în urma combinației putînd rezulta un produs profund toxic pentru organism. Acest lucru se va putea determina cu precizie, în cazul lui Ioan Rus, abia după finalizarea analizelor. Cu toate acestea, la vîrful PSD mulți lideri așteaptă cu inima strînsă să vadă dacă nu cumva la mijloc ar putea fi vorba și de ceva mult mai grav, anume o otrăvire lentă și controlată a liderului PSD care, să nu uităm, a fost ministru de Interne timp de aproape patru ani în guvernul Năstase și nu e exclus să fi deranjat anumite cercuri mafiote. „Asta ne-ar mai lipsi, să intrăm și noi, ca bulgarii, în zodia atentatelor politico-mafiote” declara, se spune, nu demult, o personalitate de prim rang a PSD în legătură cu situația lui Rus. Peste toate, vestea bună este, însă, că tratamentul dă roade iar Rus se simte acum mult mai bine.
Rus: „Nu comment”
Contactat ieri de noi în legătură cu ipoteza otrăvirii, Rus a păstrat întîi o tăcere misterioasă, după care, cu o voce obosită, a spus că nu vrea să comenteze. La insistențele noastre, pornind de la teza că „no comment” e una și „infirm” sau „confirm” e alta, Rus a spus că nu e vorba de otrăvire, adăugînd cu repeziciune „vă rog frumos, nu insistați, nu doresc sub nicio formă să îmi mai amintesc de această chestiune” după care s-a scuzat și a pus capăt discuției. Reamintim că un caz asemănător ar putea fi considerat cel al liderului de la Kiev, Victor Iușcenko, cel care a suferit o deformare a feței în urma a ceea ce s-a considerat a fi o tentativă de otrăvire cu dioxină operată, se spune, de serviciile secrete moscovite. Ca și Rus, Iușcenko a apelat la aceiași specialiști vienezi pentru a afla adevărul, numai că versiunea reală nu este cunoscută pe de a-ntregul nici pînă în ziua de azi, iar speculațiile continuă să se nască. (Nicoleta Vera/Bogdan Tiberiu Iacob)
La cîteva luni după aceste dezvăluiri, Ioan Rus s-a retras din absolut toate funcțiile deținute în PSD, începînd cu cea de lider al organizației Cluj, rămînînd simplu membru, pentru o lungă perioadă de timp. Ulterior, avea să revină la vîrful politicii, ca ministru în guvernul Ponta și vicepreședinte al PSD. Nici pînă azi nu se știe cu precizie dacă otrăvirea sa a fost reală ori a reprezentat doar un pretext pentru o ieșire din prim-planul politicii, din anumite motive.
- Advertisement -