Disidentul Radu Filipescu anunţă că a luat decizia de a se separa de Grupul pentru Dialog Social deoarece consideră că decernarea premiului lui Augustin Lazăr nu este oportună întrucât, chiar dacă procurorul general nu a fost torţionar, a avut un rol care nu poate fi neglijat, transmite Mediafax.
„Îmi pare rău dar doresc să mă separ puţin de Grupul pentru Dialog Social al cărui membru sunt de aproape 30 de ani. Îmi pare rău că nu am putut să fiu mai convingător în susţinerea mea în cadrul dezbaterilor din GDS. Am considerat şi susţinut că domnul Augustin Lazăr nu a fost un torţionar dar totuşi a avut un rol în funcţia de tînăr procuror care nu poate fi neglijat. Nu a fost un rol de decizie după părerea mea, în acele situaţii pentru deţinuţii politici deciziile fiind luate la Bucureşti. Am susţinut poziţia nu foarte simplă de a nu se continua cu demersul de decernare a Premiului GDS către procurorul general Augustin Lazăr. Ca urmare mă autosuspend din GDS. Cred că este importantă existenţa unei organizaţii de tipul GDS şi poate în viitor voi solicită să revin”, se arată în mesajul postat pe Facebook de disidentul Radu Filipescu.
Expertul anticorupţie Laura Ştefan, membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), a declarat pentru MEDIAFAX că a luat decizia să părăsească GDS pentru că nu s-a simţit ”deloc reprezentată” de decizia premierii procurorului general Augustin Lazăr.
Expertul anticorupţie Laura Ştefan, membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că a demisionat din organizaţie. ”Avem păreri diferite despre felul în care funcţionează. Şi atât timp cât decizia se ia prin vot majoritar, minoritatea, atunci când nu se simte deloc reprezentată de decizie trebuie să plece. Într-un organism colectiv aşa e: decizia se ia de majoritate. Iar cei care sunt în minoritate trebuie să decidă ce fac: dacă pot să îşi asume respectivele decizii sau nu”, a declarat Laura Ştefan pentru MEDIAFAX.
Judecătorul Curţii Constituţionale Daniel Morar a anunţat, într-o scrisoare adresată, marţi, Grupului de Dialog Social (GDS), că renunţă la premierul pe care i l-a acordat organizaţia în anul 2011, ca urmare a deciziei de a acorda aceeaşi distincţie în 2018 procurorului general Augustin Lazăr. El a spus că procuorul Augustin Lazăr nu a fost torţionar, dar nu este nici „inocent”. Totodată, Daniel Morar a afirmă că Ministerul Public a devenit mai fragil ca urmare a exercitării mandatului de procurul general de către Augustin Lazăr.