spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriȘeful Colegiului de Informații, rușii și corupția

Șeful Colegiului de Informații, rușii și corupția

-

- Reclama -

Afirmația năucitoare aparține fostului consilier prezidențial Iulian Fota – cel care susținea că Eminescu a fost plătit de conservatori ca să denigreze occidentul – și a fost făcut într-un interviu dat azi siteului ziare.com.

”Eu spun ca astazi avem in Romania o coruptie de tip rusesc si nu una de tip occidental. Si dupa ortodoxie asta este a doua mare asemanare cu societatea ruseasca. Impartasim acelasi tip de mare coruptie, de provenienta comunista” a declarat directorul Colegiului National de Informații citat de Inpolitics.

”Coruptia de tip rusesc este acea coruptie in care putini fura mult. Si daca ne uitam in Romania, vedem ca, la fel ca si in Rusia, sunt putini care fura mult. Si furand mult, oamenii astia au atata bogatie la dispozitie incat pot sa isi faca televiziuni si sa confiste partide politice, fie prin intermediul televiziunilor, fie finantandu-le direct si punandu-le la centura, ca pe un breloc. Sa nu uitam ca, dupa Rusia, Romania a fost (poate mai este) a doua cea mai oligarhizata tara din Europa Centrala si de Est. Si astfel de situatii avem si in Ucraina, si in Republica Molodva. Ce este PDM daca nu un breloc la centura lui Vlad Plahotniuc?

Avand bogatie, au putere si evolutiile politicii si economiei in tara respectiva nu se mai fac pe criterii obiective si de interes public, larg, general, ci se fac plecand de la interesul acestei stranse elite, de la interesul regimului care prin aceasta elita controleaza bogatia unei tari.

In Occident, in schimb, sunt multi care fura putin. Isi fac o casa, o masina, o vacanta exotica, dar nu obtin prin mare coruptie acea bogatie exagerata care sa le dea posibilitatea sa faca pasul spre oligarhie si sa controleze bunul mers al societatii.

Iar cei care spun ca exista coruptie si in Germania sau in SUA au partial dreptate. Dar in SUA sau Germania nu ai mare coruptie, coruptul german sau american nu e capabil sa influenteze singur, de capul lui, evolutia unei societati, nu impune agenda publica, nu influenteaza activitatea unui guvern, pentru ca nu are instrumentele necesare, e doar unul dintre cei multi.

El are niste avantaje de ordin material, dar nu poate influenta calitatea actului de justitie, de exemplu, pe cand in tari precum Rusia, Romania, Moldova, Serbia, Ucraina, unde coruptii sunt putini, dar fura mult (vorbim despre sume imense pe care le au la dispozitie!), cei superbogati tin sub control societatea, o influenteaza, o conduc fara sa dea socoteala” mai spune fostul consilier.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img