Peste cinci mii de mineri și energeticieni, angajați ai subunităților Complexului Energetic Oltenia (CEO) și membri ai Federației Naționale Mine Energie și Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate (FNSE) au protestat joi seara, timp de o oră și jumătate, în fața sediului Diviziei Miniere din centrul municipiului Târgu-Jiu, în semn de nemulțumire față de propunerea administrației companiei de reducere cu 20% a fondului de salarii și de eliminare a primelor și sporurilor angajaților, transmite Agerpres.
Alături de aceștia, la acțiunea de protest au mai participat și membri ai Federației Energetice și Sindicatului Național Petrom.
Cei aproximativ 5.000 de protestatari prezenți la acțiune (cifră anunțată de organizatori n.red.) au scandat lozinci împotriva managerului CEO, Laurențiu Ciurel, a președintelui Consiliului Județean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, dar și a premierului Victor Ponta, cerând demisia celor trei.
Potrivit președintelui Federației Univers, Adolf Mureșan, situația în care se află CEO în prezent a fost cauzată de un management defectuos, dar și de legislația Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El a afirmat că numărul mare de sindicaliști dovedește ca oamenii sunt uniți, acest lucru fiind un semnal atât pentru administrație, cât și pentru mediul politic că „oamenii nu vor mai putea fi manipulați ca și până acum”.
„Sunt foarte bucuros de unitatea sindicală și de numărul extraordinar de mare de colegi care au ieșit în stradă, înseamnă că ne pasă de ce se va întâmpla în viitor, de locurile noastre de muncă și de un trai decent în România. Am venit aici să demonstrăm că suntem uniți, nu vom mai putea fi manipulați și ne vom cere drepturile conform Constituției României și Contractelor Colective de Muncă. Trebuie să fie un semnal atât pentru administrație, cât și pentru politic, e doar un început. De ani de zile sindicatele au fost folosite ca masă de manevră în campaniile politice, în bani pentru partidele politice, nu mai acceptăm acest gen de comportament, vrem locuri de muncă pentru noi și pentru copii noștri. (…) Se dă vina pe FMI, dar situația CEO a fost cauzată de o proastă gestiune administrativă și de legislația reglementatorului—ANRE. Am încercat de mai multe ori să venim în sprijinul companiei cu întâlniri la ANRE, la Ministerul Economiei și s-a făcut chiar modificare de acte legislative în sprijinul acestei companii. Continuăm, v-am mai spus, este doar un început”, a spus Adolf Mureșan.
În context, vicepreședintele FNME, Constantin Mitrescu, a precizat că „oamenii s-au săturat să fie umiliți și să li se taie din drepturi”, subliniind că vor continua protestele până când actuala conducere a CEO va demisiona.
„Cei peste 5.000 au venit fiindcă nu mai suportă umilința pe care au primit-o din partea acestei conduceri. Acești oameni ne îndeamnă să rămânem în stradă până când această conducere care este formată dintr-un prezumtiv infractor părăsește de bunăvoie unitatea. Ne-am săturat de faptul că suntem umiliți în fiecare zi, că ni se taie din drepturi pentru că nu mai au bani pentru furtișagurile pe care le fac în fiecare zi. (…) Am ajuns să pierdem jumătate din veniturile pe care le aveam cu doi ani în urmă. Victor Ponta este principalul vinovat pentru că girează la cârma companiei acest incompetent (managerul Laurențiu Ciurel — n.r.) și cred eu că girează numai de frică că acest om se va duce la DNA așa cum a făcut-o acum două zile (când a dat declarații în dosarul lui Toni Greblă — n.r.) și va turna afacerea Șova. Eu cred că lui Ponta îi este frică de Ciurel în momentul de față și nu mai are curajul să îl schimbe din funcție”, a mai spus Constantin Mitrescu.
- Advertisement -